Stižu novi podstanari

Uoči početka akademske godine

Kraj kolovoza i početak rujna vrhunac je sezone najma na zagrebačkom tržištu nekretnina. Istražili smo kakvi se stanovi traže te gdje su cijenenajniže, a gdje najviše.

“Tražimo treću cimericu, po mogućnosti studenticu prve ili druge godine faksa, za trosoban stan u Zagrebu. Stan je novonamješten stan (Ikea) i nalazi se odmah iznad Britanskog trga, a svaka bi imala svoju sobu… Mjesečni najam za jednu osobu iznosi 1000 kuna + 400 kuna za režije (maksimalan iznos tijekom zime).”

Troškovi najma i režija

Jedan je to od stotinjak postova na Facebook profilu “Budi moj cimer” portala za nekretnine i turizam Crozilla.hr na kojem brucoši, ali i stariji studenti, već tjednima tragaju za jednom ili više osoba s kojima bi dijelili životni prostor tijekom studija i na taj način smanjili troškove stanovanja u gradu u kojem su odlučili upisati fakultet.

Studenti u potrazi za idealnim cimerom: cijene najma u četiri mjeseca narasle za čak 60 eura

Traže se cimeri gotovo po cijeloj Hrvatskoj, od Splita, Karlovca i Osijeka, ali najviše je postova, razumljivo, vezano za Zagreb, koji mladima ipak pruža najviše mogućnosti za obrazovanjem. Dolazak studenata u metropolu potkraj kolovoza i početkom rujna, uoči nove akademske godine, ujedno predstavlja i vrhunac sezone najma. A budući da je potražnja za najmom najveća u ovom dijelu godine, trenutno su i cijene najma najviše.

Skuplji manji stanovi

Razlog za to posve je logičan: iznajmljivači moraju podići cijene kako bi iskoristili trenutak najveće potražnje i profitirali. Uz to, svjesni su kako oni studenti, koji nisu uspjeli proći na natječaju za smještaj u jedan od zagrebačkih studentskih domova, moraju pronaći alternativu, odnosno stan, i da ti podstanari najčešće ostaju sve do idućeg ljeta. S obzirom na tu situaciju, posve je logično kako će studenti tražiti cimere kako bi pokrili mjesečne troškove najma i režija. Jer, statistika kaže kako je mjesečna cijena najma stana u Zagrebu, površine od 20 do 40 metara, tijekom kolovoza u prosjeku iznosila 265 eura.

Iznajmljivači su iskoristili trenutak i podigli cijene najma kako bi profitirali

Za stanove od 40 do 60 kvadrata treba izdvojiti 355 eura, dok se za one čija je površina između 60 i 80 kvadrata, najam kreće oko 468 eura mjesečno. Stanovi većih površina, od 80 do 100 kvadrata, iznajmljivali su se po prosječnoj cijeni od 642 eura. Usporedimo li te podatke, dobivene s portala Crozilla.hr, s onima iz travnja, lako je izračunati kako je cijena najma porasla za čak 60 eura. Naime, u travnju se za stanove površine od 20 do 40 kvadrata tražilo 264 eura, od 40 do 60 kvadrata 355 eura, a od 60 do 80 kvadrata 463 eura. Za veći stan, površine od 80 do 100 kvadrata, cijene se kretala oko 591 euro. S obzirom da studenti najčešće traže stanove manjih površina, upravo takvim stanovima cijena najma najviše je porasla, dok se stanovima većih kvadratura cijena nije bitno mijenjala. Štoviše, u odnosu na travanj zabilježen je pad cijena najma stanova većih površina.

Ipak pad od 8 posto

Ako, pak, analiziramo cijene prema lokaciji, nema nekih značajnijih promjena. Prema podacima portala Crozilla, cijene najma i dalje su uvjerljivo najviše u centru grada, dok se stanovi s najnižnim cijenama nalaze na istoku grada i Novom Zagrebu. Unatoč visokim cijenama, najtraženiji dio grada je centar, a zatim Maksimir te Trešnjevka, štu su naselja u blizini nekoliko fakulteta. Međutim, unatoč tome što su trenutne cijene više od onih travanjskih, one su, u skladu s ostatkom tržišta nekretnina, i dalje niže no prošlih godina. Tako su, prema Crozillinim podacima, prosječne tražene cijene najma u odnosu na prošlu godinu, odnosno prošli kolovoz, pale u svim dijelovima grada, a najveća je razlika zabilježena na stanovima od 20 do 40 „kvadrata“ čije su tražene cijene najma pale za 8,5 posto, i one od 40-60 „kvadrata“ koje su niže za 13,4 posto. U usporedbi s istim razdobljem najamnine stanova od 20 do 80 metara kvadratnih su najviše pojeftinile u Novom Zagrebu, čak oko 18 posto, dok najmanju razliku u cijeni bilježi centar u kojem su cijene niže od lanjskih u prosjeku tek za oko 0,5 posto.

Objavljeno u tiskanom izdanju, 07.09.2013.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 12:18