BRILJANTNE IDEJE

Obične spužvice ne služe samo za brisanje, iznenadit ćete se koliko još namjena mogu imati

 UNSPLASH
Dajte drugu, treću ili desetu prilku svojim spužvama prije nego ih bacite i pametno ih iskoristite u druge svrhe

Jeste li znali da spužve mogu poslužiti za mnogo više od pukog brisanja nereda? Iako ih rijetko recikliramo ovi proizvodi mogu imati više namjena samo je potrebno malo kreativnosti. Pronašli smo neke briljantne uporabe koje vjerojatno nikada niste pomislili isprobati.

image
FAMILY HANDYMAN

Punilo za posudu za cvijeće

Taloženje vode na dnu lonaca može dovesti do lošeg prozračivanja i truljenja korijena. Za borbu protiv toga, ubacite nekoliko starih spužvi na dno. Spužve zadržavaju vlagu i stvaraju potreban zračni prostor. Također pomažu u sprječavanju istjecanja vode s dna.

image
FAMILY HANDYMAN

Najlonski čistač

Stavite spužvu za pranje automobila u par starih najlonskih čarapa koja će poslužiti kao neabrazivni čistač vašeg limenog ljubimca. Niti se ponašaju poput tisuća malih strugača koji svakim zamahom trljaju insekte i uklanjaju ih.

image
FAMILY HANDYMAN

Čep za kapanje

Kapa li iz slivnika neka bučna voda koja vas izluđuje? Pronašli smo jednostavan način za zaustavljanje kapanja - samo gurnite kuhinjsku spužvu na dno slivnika. Prigušuje buku kapanja bez blokiranja protoka vode.

image
FAMILY HANDYMAN

Ledena spužva

Paketi leda izvrstan su način da održite ručak ili vašu kutiju za izlete hladnim, ali ih je skupo zamijeniti ako ih izgubite. Ovaj „uradi sam” paket za led može se ponovno koristiti pa je dobar i za okoliš.

Prvo kupite jeftino pakiranje spužvi ili jednostavno pronađite neke stare po kući. Uzmite veliku posudu s vodom i pustite da spužve upiju što više vode. Zatim svaku spužvu stavite u malu vrećicu za sendviče s patentnim zatvaračem. Zamrznite mokre spužve u vrećicama preko noći. Ujutro samo bacite smrznutu vrećicu u posudu za ručak.

Ovo služi u dvije svrhe. Kako se led topi, vrećica zadržava vodu tako da u vašoj torbi za ručak nema nereda. I omogućuje otopljenoj spužvi da ponovno upije vodu tako da je spremna za ponovno zamrzavanje sljedeći dan.

Koristite spužvu za bojanje zida

Valjak je vjerojatno prva stvar koju biste zgrabili za bojanje zida, ali spužva je druga opcija. Tehnika spužve je brz i jednostavan način da dosadne unutarnje zidove učinite dramatičnim.

image
FAMILY HANDYMAN

Držač spužve

Vlažne spužve uvijek završe na rubu sudopera. Nikada se ne osuše kako treba i postanu pljesnive i smrdljive. Evo rješenja koje tome staje na kraj, na stražnju stranu sudopera pričvrstite sito kako biste držali spužve. Lijepo se osuše i duži im je vijek trajanja.

Lažni kamen

Upotrijebite spužvu izrezanu na veličinu cigle kako biste bojom stvorili uzorak od cigle ili umjetnog kamena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. travanj 2024 09:52