A što s lomljivim kuglicama?

Spremanja blagdanskih dekoracija

Kako jednostavno spremiti blagdanske ukrase?

Ukrašavanje božićnog drvca i stvaranje blagdanske atmosfere u domu jedno je od ljepših zimskih razdoblja. Ali zato je spremanje svih ukrasa i lampica mnogima najstresniji trenutak, i to iz nekoliko razloga.

Dekoracije se često lome, ne možemo pronaći odgovarajuću ambalažu, životni prostor postaje zakrčen i kaotičan, a na kraju nas preplavi tuga što svi ti svjetlucavi ukrasi većinu godine moraju “provesti” na nekom prašnjavom tavanu ili u mračnom podrumu, umjesto da nas barem malo dulje uveseljavaju. Kako bismo vam olakšali proces spremanja blagdanskih dekoracija, ali i uveli red među njih da bi vam pripreme iduće zime bile lakše, donosimo nekoliko vrijednih savjeta kako jednostavno upakirati kuglice, vijence, girlande i bor.

LOMLJIVE KUGLICE

Svaka obitelj u svojoj kolekciji ukrasa ima barem jedan primjerak koji se pažljivo čuva i prenosi s generacije na generaciju. To su obično prilično stare kuglice izrađene od tankog stakla, zbog čega su ujedno vrlo elegantne, ali i krhke te njima treba pažljivo rukovati.

Ako nemaju originalnu ili prikladnu ambalažu, sitnije krhke ukrase možete omotati tanjim papirom ili ubrusom i smjestiti ih u kutiju od jaja.

One plosnatije omotajte zaštitnom folijom s mjehurićima zraka i zatvorite u plastičnu vrećicu sa zatvaračem tako da iz nje istisnete zrak, što će spriječiti blijeđenje ukrasa i mogućnost da se okrhnu. Ako ste dovoljno vješti, od kartona sami izradite pregrade unutar stare kutije za cipele pa svaki odjeljak ispunite ubrusom i u njega smjestite kuglicu.

VIJENAC

Ako svake godine ne kupujete novi vijenac od rezanog zelenja, vjerojatno se trudite svoj umjetni ukrasni vjenčić sačuvati svježim za što je više blagdanskih sezona. Jedan od praktičnih načina je objesiti ga na vješalicu i preko svega prevući plastičnu vreću, čime ćete ga zaštititi i ujedno moći lako okačiti negdje gdje vam ne smeta. Ako pak posjedujete kutiju od šešira ili bilo kojeg okruglog predmeta, bit će to idealna ambalaža za vaš božićni vijenac.

LAMPICE

Da se ne bi zapetljale i tijekom sljedeće zime vam zadavale glavobolje, nizove lampica najjednostavnije je namotati na komad kartona ili pak tuljac koji ostane od papirnatih ručnika. Dodatni bonus je činjenica da na taj karton možete pribilježiti gdje obično objesite te lampica, rade li sve u nizu i koliko ih ima pa ćete se ubuduće lakše snaći. Osim toga, možete ih kao vijenac omotati oko vješalice pa objesiti gdje vam odgovara.

DRVCE

Ako je prirodno ide na reciklažu, a umjetno možete, naravno, rastaviti i spremiti u kutiju pa ga iduće godine ponovo sastavljati i tako u krug. No, ako vam skladišni prostor to dopušta, budite praktični. Umjetnom drvcu samo skupite grane te ga čitavog čvrsto omotajte plastičnom folijom i tako spremite. Bit će zaštićeno od prašine i prljavštine, a ako želite, na njemu možete ostaviti i lampice. Kada Božić ponovo dođe, foliju uzduž razrežite, raširite borove grane i zabavite se vješanjem ukrasa.

OSTALO

Dekoracije od tkanine, poput ukrasnih čarapa za Djeda Božićnjaka, prigodnih jastučića ili prekrivača pospremite u vakuumske vreće koje će ih štititi od kukaca, prljavštine i nepoželjnih mirisa. Ako ste za dekoriranje koristili girlande od plastičnih perlica, odlično rješenje za njihovu pohranu su plastične boce s čepom, kao one za vodu. Tanke ukrasne svijeće omotajte papirnatim ubrusima i spremite u tuljac od kartona te pripazite da tijekom godine ne budu izložene visokoj temperaturi.

Također, sada je pravi trenutak za inventuru ukrasa pa sve koji su oštećeni bacite u smeće, a na rasprodaji tijekom siječnja povoljnije nabavite nove.

Foto: Shutterstock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 10:30