dosta je

Smrdljive bube u domu: Evo kako spriječiti i riješiti se ovih nametnika

 Unsplash
Smrdljive bube su neke od najodvratnijh nametnika koji se često nađu u domu, saznajte kako im stati na kraj

Smrdljive bube su odvratne, a nekako s ljetom su i neizbježne. Kako je došlo toplije vrijeme uglavnom su nam svi prozori i vrata otvoreni po cijele dane pa to samo olakšava ovim smrdljivcima da lakše dođu u naš dom. Ipak, nije sve izgubljeno, postoje načini kako se riješiti ovih neugodnih nametnika prateći ove jednostavne savjete.

image
Unsplash

Začepite sve pukotine, rupe i otvore

Vjerojatno je teško shvatiti gdje točno ulaze ove male bube i zato biste trebali zapečatiti sve potencijalne točke ulaska. To mogu biti prostori uz vaše prozore i vrata, pukotine ili zaista bilo što, jer se mogu ugurati u stvarno male prostore stoga dobro provjerite ta područja. Prema Orkinu, oni se najčešće ušuljaju kroz "pukotine, praznine i rupe u temeljima, okvirima prozora ili kroz tavane." Dakle, potrebno je adekvatno brtvljenje oko ovih područja. Obratite posebnu pažnju na područja koja su u blizini voćki, vrtova ili drugih poljoprivrednih žarišta, jer oni više privlače smrdljive bube.

image
Unsplash

Počistite kuhinju

Preispitajte način na koji čuvate hranu. Kvalitetno skladištenje hrane onemogućit će ovim nametnicima da prežive, stoga razmislite o nabavljanju spremnika koji imaju hermetičko zatvaranje.

image
Unsplash

Držite nivo vlage nižim

Bez obzira znači li to ulaganje u odvlaživač zraka ili zamjenu cijevi koje cure, vlažna mjesta gdje se nakuplja voda ili koja imaju lošu ventilaciju smatraju se uzgajalištem smrdljivih buba. Također biste mogli zatvoriti sve točke odvodnje u slučaj nužde ako mislite da ulaze kroz odvode sudopera.

Nabavite difuzor esencijalnog ulja

Oni odbijaju smrdljive kukce, posebno esencijalno ulje metvice, ali ih neće ubiti. Najučinkovitija su bila čista ulja klinčića, ulje limunove trave, ulje metvice, a zatim kombinacija neke od tri vrste.

image
Unsplash

Ugasite svjetla noću

Kao i većina insekata, smrdljive stjenice idu na svjetlo. Dakle, ako zadržite upaljena svjetla na trijemu hrlit će na njih. Jednostavan odgovor? Samo ih isključite ili stavite senzor pokreta tako da se uključuju samo kad netko prođe - to je ionako i energetski učinkovitije i isplativije.

Uklonite i otpustite

Umjesto da ubijete smrdljive kukce suzdržite se... Zapravo tek kada ih zgnječite oni oslobađaju čuveni odbojni smrad. Možete ih zarobiti u šalicu, a zatim ih iznijeti van, ili ih možete pomesti ili usisati. Ako odaberete potonji pristup, obavezno zamijenite vakuumsku vrećicu i odmah bacite iskorištenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. ožujak 2024 08:01