Škola urbanog vrtlarstva

Odvaži se! Brzo i lako napravi svoj plastenik

Iako pogled na kalendar govori drukčije, zimski mjeseci idealno su vrijeme za planiranje vrtlarske sezone, ali i uzgajanje povrća otpornih na niske temperature. Zato dolazak toplijih dana iskoristite za pripremu balkonskih gredica za ranu sjetvu i postavljanje zaštite biljaka od mraza i hladnog vjetra. Najjednostavnija metoda zaštite je postavljanje na gredice niskih tunela koji će i bez dodatnog izvora topline biti dovoljni za uzgoj lisnatog, lukovičastog i zeljastog povrća. Naime, biljke kao što su kelj, radič, brokula, salata dobro će podnijeti zimske uvjete, posebice temperature ispod nule sve dok su zaštićene od naleta hladnog vjetra. Zapravo, neke povrtnice poput kelja odlično podnose mraz, te su čak i ukusnije nakon prvih mrazova.

Razlog tome je što se povećava količina šećera u listovima kelja, a što je on dulje izložen hladnoći, to je slađeg i blažeg okusa. No, to će se dogoditi jedino pod utjecajem sunčeve svjetlosti, pa se taj proces ne može oponašati u zamrzivaču. U takvim uvjetima za rast povrća neće smetati ni to što su zimi dani kraći, te je smanjen intenzitet svjetlosti. Usjevima će samo trebati više vremena da sazriju, no ukoliko se dovoljno rano počne sa sjetvom u ljetnom i jesenskom periodu trebali bi uživati u ukusnom povrću tijekom cijele godine. Trik je da se kontinuirano sije u određenim vremenskim razmacima različitim za svaku pojedinu vrstu povrća. Na taj način, uvijek ćete imati svježe povrće nadohvat ruke, dovoljno da upotpunite tjedni jelovnik.

1 Zabite šipku u zemlju

Prije nego postavimo plastične lukove potrebno je čekićem u zemlju zabiti šipku dužine 40 cm (u ovom slučaju iskoristili smo aluminijske žice od starih antena) čiji je promjer nešto manji od promjera plastične cijevi.

2 Nataknite savitljivu cijev

Nataknemo savitljivu cijev za tunele čime će se napraviti lukovi. Isti se zabodu na razmaku koji nam odgovara, ovisno o širini gredice koju prekrivamo.

3 Povežite lukove

Lukovi se međusobno povežu špagom ili žicom da bi se konstrukcija bolje učvrstila.

4 Prekrijte lukove plastičnom folijom

Zatim se prekriju plastičnom folijom koja mora biti dovoljno široka da bi se s obje strane gredice mogla ukopati u zemlju.

5 Pričvrstite krajeve folije

Krajevi folije moraju se dobro pričvrstiti ili ukopati duboko u zemlju. Folija se može učvrstiti zaista različitim materijalom - kamenjem, ciglom ili vrećicama punim pijeska.

6 Savjet plus

Povrće se zimi može uzgajati i u hladnim klijalištima ili staklenicima, a nakon njihove berbe klijališta se mogu koristiti za uzgoj presadnica. U njima se može uzgojiti salata, ali i rikola, potočarka, kres salata ili tušt. Lisnato povrće traži malo prostora, brzo raste i ima plitko korijenje, pa može rasti u teglama dubokim svega 8 cm.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. srpanj 2024 02:32