Nema ništa vrjednije od dekoracija koje možemo sami izraditi kako bismo svoj dom učinili posebnim i originalnim, zar ne? Već smo objavili dosta uradi sam članaka na tu temu, a kako vam je među najdražima onaj o češerima i šišarkama, odlučili smo vam malo pomoći s još jednim bitnim detaljem, a to je na koje sve načine možete osušiti ove popularne izdanke četinjače. Naime, prije nego što započnete ove stožaste plodove transformirati u lijepe ukrase potrebno ih je očistiti i osušiti te ukloniti ljepljiv ostatak smole kako bi se lijepo otvorili.
Prije nego što krenete sa sušenjem, bilo bi dobro da ih očistite, ukloniti borove iglice, nečistoću i insekte. Kako? Umočite ih u mješavinu od pola vode i pola octa na pola sata. Šišarke se pritom mogu zatvoriti, ali ne brinite one će se ponovo otvoriti nakon sušenja.
U nastavku vam donosimo tri načina sušenja, a na vama je da odaberete onaj koji smatrate najjednostavnijim.
Sušenje na zraku je prva metoda. Stavite ih u posudu poput pletene košare ili platnene vrećice koju koristite za kupovinu te ostavite da se osuše. Ova metoda može potrajati, ovisno o prostoru u kojem ih sušite, od nekoliko sati do nekoliko dana.
Pečenje. Prvo zagrijte pećnicu. Zatim lim za pečenje u potpunosti prekrijte alu folijom te posložite šišarke pazeći da su odvojene. "Pecite" ih do sat vremena i povremeno provjerite da ne izgore. Na kraju će se sav katran u njima rastopiti i stvoriti nove otvorene slojeve koje ćete bez puno problema moći ukrašavati. Izvadite ih iz lima te ostavite da se ohlade. Pogledajte video!
Korak po korak upute:
Očistite šišarke:
Otresite svu prljavštinu ili ostatke s češera. Također ih možete isprati pod vodom kako biste uklonili tvrdokornu prljavštinu.
Ako ih perete, svakako ih ostavite da se suše na zraku nekoliko sati prije pečenja kako biste uklonili višak vlage.
Zagrijte pećnicu:
Zagrijte pećnicu na 93°C. Niska temperatura je važna kako bi se spriječilo spaljivanje češera dok se posao još uvijek obavlja.
Obložite lim za pečenje:
Koristite papir za pečenje ili aluminijsku foliju za oblaganje lima za pečenje. To će vam pomoći uhvatiti sok koji bi mogao kapati iz češera dok se zagrijavaju.
Pecite šišarke:
Rasporedite šišarke u jednom sloju po limu za pečenje.
Pecite ih oko 45 minuta do 1 sat, povremeno ih provjeravajući da ne izgore.
Kad su potpuno pečeni, ostavite ih da se potpuno ohlade prije upotrebe.
Kreativna upotreba češera
Sada kada su vaši češeri čisti, suhi i bez štetočina, možete biti kreativni! Evo nekoliko najboljih načina za korištenje borovih češera u kući i vrtu:
1. Prirodno uređenje doma
Borovi češeri savršeni su za rustikalne ili sezonske ukrase. Možete ih staviti u zdjelice kao središnje dijelove, nanizati ih zajedno za girlande ili ih koristiti u vijencima. Oni također daju ugodan, prirodan dodir kaminu kada su složeni u košare.
2. Pokretači vatre
Borovi češeri izvrsni su za paljenje vatre! Nakon što se osuše, lako se zapale i gore dugo, što ih čini izvrsnim za logorsku vatru ili kamin u zatvorenom prostoru. Možete ih čak umočiti u vosak kako biste stvorili poboljšane palilice vatre.
3. Hranilice za ptice
Pretvorite šišarke u hranilice za ptice tako da ih premažete maslacem od kikirikija i uvaljate u ptičje sjeme. Objesite ih vani i uskoro ćete u svoje dvorište privući razne pernate prijatelje.
4. Malč za vrtove
Češeri se sporo raspadaju i izvrsni su za malčiranje vrtnih gredica. Pomažu zadržati vlagu u tlu dok dodaju prirodan, dekorativan dodir.
5. Osvježivači zraka
Šišarke prirodno ispuštaju ugodan, drveni miris. Za pojačanu aromu, možete ih umočiti u eterična ulja poput cimeta ili klinčića. Postavite ih po kući za suptilan, prirodan miris.
6. Blagdanski obrti
Tijekom blagdanske sezone, šišarke su glavne za DIY projekte. Možete ih obojiti, dodati šljokice ili ih ugraditi u svečane ukrase poput ukrasa za božićno drvce, vijenaca ili središnjih dijelova.
7. Materijal za kompostiranje
Češeri su organski materijal i mogu se dodati u kompostne hrpe. Njihova spora razgradnja dodaje strukturu kompostu dok ga obogaćuje prirodnim ugljikom.
8. Sredstvo protiv insekata
Poznato je da prirodna ulja u češerima odbijaju neke insekte. Postavite ih u prostore kao što su ormari ili ormarići kako biste spriječili kukce i istovremeno dodali rustikalni štih.
Sigurnosne mjere opreza
Iako je pečenje češera općenito sigurno, važno je poduzeti neke mjere opreza:
Pazite na dim: ako su vaši češeri posebno sočni, mogli bi pustiti malo dima dok se peku. Osigurajte dobru ventilaciju u kuhinji.
Nikada nemojte peći šišarke u mikrovalnoj pećnici: To može uzrokovati požar ili opasnost od iskre.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....