UNAPRIJEDITE SVOJ ŽIVOTNI PROSTOR

Šest dekoracija koje će promijeniti svaki interijer

Upravo useljavate u novi stambeni prostor ili jednostavno želite nešto promijeniti u vašem, već opremljenom stanu? Uz samo nekoliko detalja možete unijet značajnu promjenu u vaš životni prostor te unaprijediti postojeći stil unutarnjeg uređenja
1. Zidovi

Zidovi bez sumnje mogu biti upečatljiv element u stambenom prostoru, a njihovo uređenje ovisi isključivo o vašem ukusu, namještaju koji imate ili specifičnom stilu u kojem namjeravate urediti svoj dom. 'Osvježenje' stana možete postići promjenom boje samo jednog zida, svih zidova u prostoriji ili samo postavljanjem tapeta koje ionako nikad nisu izašle iz mode.

U slučaju da vam nova nanesena boja na zidovima ubrzo dosadi ili s vremenom odlučite maknuti tapete te ih zamijeniti nekim modernijima, taj postupak je vrlo jednostavan i neće vam oduzeti mnogo vremena.

Osim dekorativnih tapeta, zidove možete ukrasiti i slikama ili osobnim fotografijama, a pri njihovom izboru možete improvizirati.

2. Tepih

Čak i ako se odlučite za minijaturni tepih, možete biti itekako sigurni da će on značajno utjecati na cjelokupni dojam u vašem stanu i time promijeniti postojeći stil, odnosno dizajn uređenja. Kod odabira i kupnje tepiha potrebno je voditi računa o tome da se tepih ističe i odudara od ostatka namještaja, boje zidova i ostalih dekoracija u prostoriji.

U slučaju da je ostatak vaše sobe u neutralnim i jednostavnim bojama, pri samom odabiru tepiha trebali biste biti usmjereni prema razbijanju monotonije. Tako ćete u prostoriju unijeti dašak egzotike, života i promjenu, a upravo je to ono što želite kad govorimo o renoviranju životnog prostora.

S druge strane, ako je prostorija za koju birate novi tepih u nešto življim i jačim bojama ili se u njoj nalazi već nekoliko različitih boja koje međusobno odudaraju, bilo bi idealno kada biste se odlučili za jednobojan i manje upečatljiv tepih.

3. Zavjese

Zavjese su još jedna dekoracija kojom brzo i jednostavno možete u potpunosti promijeniti svoj životni prostor. One upotpunjuju prostoriju u kojoj se nalaze, bez obzira na to birate li ih za dnevni boravak ili spavaću sobu. Kod biranja zavjese potrebno je obratiti pažnju na njihovu dužinu i širinu, koaj bi trebala biti u skaldu s veličinom prozora.

Osim dimenzija zavjesa, potrebno je voditi računa i o boji samih zavjesa. Naime, nije isto birate li zavjese za manju prostoriju neutralnih boja ili veliku sobu uređenu u boho stilu s mnoštvom detalja i uzoraka.

Za manje, skučenije prostorije bolje je birati svijetle zavjese koje vizualno 'proširuju' i povećavaju samu kvadraturu sobe. Ujedno daju određeni osjećaj topline, ali i privatnosti koja je u današnje vrijeme itekako poželjna.

4. Sobne biljke

Iako toga možda niste ni svjesni, sobne biljke također mogu promijeniti cijelu prostoriju. I ne samo to, one na prirodan način 'pročišćavaju' zrak.

Pri njihovom odabiru teško ćete pogriješiti, jedino je važno pripaziti da kupite onu biljku ili cvijet koji će uspijevati u uvjetima koji prevladavaju u vašem životnom prostoru.

Ako želite pokazati svoju kreativnu stranu, sobne biljke možete iskoristiti i kao viseći ukras. Izgledat će odlično, a vaš dom dobit će neku potpuno drugačiju dimenziju. Nemojte se odvažiti kombinirati nekoliko različitih stilova, ali vodite računa o tome da ne bude 'prekičasto' i napadno.

5. Ne zaboravite ukrase

Čak i u slučaju da niste preveliki ljubitelj sitnih detalja i ukrasa, nekoliko dekorativnih stvarčica oplemenit će vaš životni prostor te mu podariti drugačiju notu. Ukrasi poput lampica, svijeća, dekorativnih jastučića, unikatnih deka i sličnih predmeta odlično će pristajati svakom stambenom prostoru.

Na ove sitnice nećete potrošiti mnogo novca, ali će promjena biti itekako vidljiva, a to vam je kod uređenja najvažnije.

6. I zapamtite... Manje je više

Zaboravite na pretrpavanje polica različitim ukrasima i dodacima, neka vaš stambeni prostor bude uređen sa stilom i dozom minimalizma. 'Manje je više' ovdje je zasigurno dobitna kombinacija, stoga pripazite da svi noviteti budu u stilu s unutarnjim uređenjem i vašim vlastitim stilom.

Foto: Pixabay

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 14:39