SAVJETI IZ ISKUSTVA

Sedam skupih pogrešaka koje trebate izbjegavati kad kupujete u Ikei

 /SHUTTERSTOCK
Učite na tuđim greškama: od zaboravljene osobne iskaznice za dječju igraoniocu do krivo izmjerenih dimenzija stana i namještaja

Odlazak u Ikeu često se planira danima unaprijed, a na sam dan odlaska ne planiraju se nikakvi drugi dogovori jer obilazak cijele trgovine često potraje i po nekoliko sati. Sam šoping često završava kad kupci, tik pred blagajnu, shvate kako umjesto lampe po koju su prvotno krenuli, imaju platnenu vreću punu svijeća, kuhinjskog pribora, posteljine i raznih drugih stvari koje im vjerojatno ni ne trebaju. A na kraju će se zasigurno počastiti i hot-dogom.

Ikea je svijet za sebe, gdje šoping ima svoja pravila. Ali čak i iskusni kupci redovito čine pogreške zbog kojih ponekad požale kad stignu kući. Izdvojili smo sedam takvih, najčešćih pogrešaka. Ako ih izbjegavate mogli biste uštedjeti novac i svakako se manje živcirati.

Odlazak u Ikeu subotom

Bez obzira na to koliko vam treba novi komad namještaja za dnevni boravak ili dječju sobu, odlazak u Ikeu subotom nikako nije dobra ideja. Za to trebate imati visoku razinu tolerancije: pripremite se za gužvu, frustraciju...

Precjenjene dimenzije prtljažnika

Zasigurno ste svi barem jednom u životu imali ovo iskustvo: u već krcat prtljažnik automobila gura se još stvari, a na kraju se uvijek netko od putnika nađe zaglavljen između namještaja. Dakle, postanite svjesni dimenzija svojeg prtljažnika, ako treba izmjerite ga netom prije odlaska u trgovinu. Alternativa mogu biti krovni nosači i krovne kutije za transport tereta na krovu automobila.

Paketi s polica

Za razliku od drugih trgovina namještajem, u Ikei se paketi sami preuzimaju s polica. Stoga je važno obratiti pozornost na broj pripadajućih paketa kako doma ne biste otkrili da vam nešto nedostaje.

Osobna iskaznica za Småland

Sve molbe vaše djece za igranjem u Ikeinoj igraonici dok vi mirno šopingirate su uzaludne ako sa sobom niste ponijeli osobnu iskaznicu.

Mjerenje stana

Reći sebi: "Oh, bit će sve u redu!" možda vrijedi za kupnju odjeće, ali ne i za kupovinu u Ikei. Veličina komoda i ormara može biti varljiva kad se promatra u velikim trgovinama namještaja, pa doma može doći do neugodnog iznenađenja kad shvatite da ste kupili komad koji nikako neće stati na planiranom mjestu. Stoga uvijek izmjerite svoj dom, ali i namještaj.

Popis za kupovinu

Sastavljanje popisa za kupovinu dobra je ideja za odlazak u svaki dućan, ali za Ikeu bi bilo pametnije napraviti popis "što ne kupiti"! Na taj način nećete završiti s kolicima punim svijećama, vazama, čašama ili novim jastucima za koje nemate ni potrebe ni mjesta u stanu.

Ulazak pred kraj radnog vremena

Brzinski šoping tik pred zatvaranjem trgovine je nešto što možete učiniti u supermarketu ako točno znate što želite i gdje to pronaći. Ali ne i u Ikei. Razmislite o panici koja će nastati ako shvatite da niste obišli ni trećinu odjela, a već trebate izaći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 17:43