PRIRODNI PRIPRAVCI

Riješite se vlage i plijesni - zauvijek!

 /SHUTTERSTOCK

Svaka domaćica hvata se za glavu kad vidi plijesan u domu. Znak je to da u stanu ima vlage, a to ne samo što nije lijepo za vidjeti, nego je i pogubno za zdravlje ukućana. Vlaga i plijesan mogu uzrokovati brojna respiratorna oboljenja, pogoršati alergije i infekcije. Postoji mnoštvo kemijskih sredstava s kojima se borimo protiv plijesni, ali mnogi ih ne vole i radije se drže prokušanih narodnih recepata na prirodnoj bazi.

image

Osim što ružno izgleda, plijesan je i opasna po zdravlje

/SHUTTERSTOCK

Jedan od njih je ulje čajevca. U pola litre vode dodajte dvije žličice ovog ulja i dobro promiješajte. Sredstvo stavite u plastičnu bocu s raspršivačem pa pošpricajte po spornim površinama. Ostavite da odstoji i nemojte brisati.

image

Plijesan se često nakuplja ispod sudopera

/SHUTTERSTOCK

Miris je vrlo intenzivan i zadržat će se u stanu nekoliko dana pa ako vam to smeta radije napravite otopinu pola litre vode i 20 kapi ekstrakta sjemenki grejpa. Pošpricajte dio s plijesni, i kao i u slučaju s čajevcem, nemojte brisati.

image

Crne napupine plijesni znaju se pojaviti i u kutovima prozora

/SHUTTERSTOCK

Evo još jednog prirodnog sredstva koji možete napraviti kod kuće: jednu žličicu eteričnog ulja eukaliptusa pomiješajte sa žličicom metilnog alkohola i dvije šalice vode, poprskajte i ostavite da se osuši.

Pomoći može i alkoholni ocat, u koji je najbolje dodati nekoliko kapi eteričnog ulja limuna kako biste izbjegli neugodan miris octa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2024 02:10