Riješite se napornih životinja brzo i lako uz upute stručnjaka

Kako se efikasno obraniti od mrava, paukova, komaraca i glodavaca?

Postoje brojne metode prevencije i zaštite. Saznajte koje su prirodne, a koje tehnološki napredne i učinkovite.

U ovo doba godine svi primjećujemo pojačane aktivnosti kukaca, komaraca, muha, ali i opasnih i manje opasnih glodavaca. Znati kako zaštititi svoj dom od miševa i štakora važno je najprije zbog zdravlja i sigurnosti ukućana, a tek onda možemo razmišljati i o dosadnim komarcima ili upornim mravima u kuhinji. S Tomislavom Štenglom, direktorom tvrtke Tec Nordia, razgovarali smo o načinima borbe protiv kukaca i glodavaca, ali i novitetima na tržištu. Za početak, zanima nas koje su metode borbe s dosadnim komarcima čija sezona upravo počinje.

Mrežice ili sprejevi?
– Metode se razlikuju po praktičnosti, učinkovitosti i utjecaju na naše zdravlje. Fizičke metode kao što su postavljanje mrežica na prozore, vrata i otvore su vrlo korisne, ali nas ograničavaju na boravak u “branjenom” prostoru i ne sprečavaju da komaraci uđu prilikom otvaranja vrata ili prozora. Možemo se obraniti i mirisima. Razni losioni, kreme i sprejevi također su učinkoviti, koža ih upije te mirisom odbija komarce. No, kemijski spojevi koji se koriste u izradi loše utječu na ljudsko zdravlje, dok se na djeci uopće ne bi trebali koristiti – kaže Tomislav i dodaje kako postoje i elektronička sredstva, tj. posebne lampe s ultraljubičastim svjetlom s efektom fluorescentnosti koje privlače komarce i leteće insekte.
– Kada se kukci približe lampi, jakim filterskim sustavom su uvučeni u poseban spremnik gdje ubrzo dehidriraju, a neki uređaji sprže kukce u doticaju s lampom. I na kraju, tu su ultrazvučna sredstva koja se sve više koriste jer uređaji nove generacije efikasno rastjeruju komarce bez ubijanja ili štetnih utjecaja na ljudsko zdravlje. Uređaji koriste tehnologiju zvuka s prilagođenim frekvencijama koja odbija komarce – objašnjava Tomislav Štengl.
Komarci i nisu tako strašan problem onima koji vode bitku s glodavcima. Miševi preferiraju zadržavanje unutar zidova, podova i stropova te drugih zatvorenih prostora, a štakori, pak, vlažnu okolinu kao što su podrumi i odvodi. Miševi mogu proći kroz vrlo male otvore, otprilike 6-7 mm, dok će štakor trebati rupu od samo 20 mm. Vrlo je teško natjerati ih da napuste neko područje nakon što su se nastanili, stoga je bitno spriječiti ih da naprave gnijezdo.

Otrovi zabranjeni!
– Da bi se bilo koja od metoda pokazala učinkovitom, prvo treba obaviti čišćenje prostora. Nikakvi ostaci hrane ne smiju biti dostupni glodavcima. Metode koje se koriste su mehaničke, kemijske, prirodne te ultrazvučne. Mehaničke metode uključuju razne vrste mišolovki, gdje se najveća važnost pripisuje kvaliteti mišolovke-štakorolovke, mamcu te poziciji na koju se postavlja. Nerijetko miševi uspiju izvući hranu a da se mišolovka ne aktivira ili budu samo ozlijeđeni. Također se događa da mačke, psi, pa i djeca i odrasli nastradaju od nekvalitetne mišolovke ili štakorolovke – objašnjava Štengl te navodi da postoje i kemijska sredstva, kao što su otrovi i rodenticidi, koja su zabranjena zbog štetnosti po prirodu i zdravlje.
– Ljepilo je učinkovito za male miševe, no nerijetko nam donosi dodatne probleme kad se zalijepe mačke ili druge životinje. Mačka je također efikasno rješenje protiv miševa, no svaka mačka nije lovac. No, i za ovaj problem postoji rješenje u novijim aparatima koji rastjeruju ultrazvukom. Oni emitiraju snažan ultrazvučni signal koji ljudi ne mogu čuti, ali je jako iritirajući za glodavce te ih tjera s određenog područja.

Rastjerivanje životinja
– Kako se životinje nakon nekog vremena naviknu na novu frekvenciju, treba birati uređaje koji mogu mijenjati frekvenciju kako bi efikasno istjerali miševe i štakore te stvorili za njih nepodnošljivu okolinu – kaže Tomislav Štengl i dodaje kako rastjerivanje bilo koje životinje u prirodi predstavlja trajan i nimalo lak posao.
– Kako se radi o njihovu prirodnom okruženju, ne treba ih uništavati jer svaka životinja ima svoju ulogu u prirodi. Teško je definirati najbolju metodu jer se uspjeh najčešće postiže kombinacijom dviju metoda. Ipak, uz sve postojeće metode koje su se pokazale više ili manje uspješne te više ili manje opasne po ljudsko zdravlje, ultrazvučni uređaji nove generacije nude ekološka i učinkovita rješenja koja ne štete ni ljudima, niti životinjama jer ih jednostavno rastjeruju uporabom frekvencija koje su i inače prisutne u prirodi. Ono na čemu treba inzistirati jesu uređaji koje su testirali relevantni i svjetski priznati laboratoriji i institucije te koji se izrađuju prema najvišim standardima sigurnosti, očuvanja okoliša te društvene odgovornosti – zaključuje Štengl.

U nastvaku vam donosimo još korisnih savjeta. Pogledajte!

Foto: Shutterstock

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. studeni 2022 01:32