Korak po korak

Renoviranje kuhinje može biti skupo ako angažirate profesionalca. Popločite kuhinjske zidove sami uz pomoć ovog vodiča

 ARSENIY BOBROV/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Donosimo "jednostavan" vodič kako biste sami obložili pločicama kuhinju

Za početak, morate se pobrinuti da imate ispravne alate, kaže Sam Williams, stručnjak iz tvrtke SGS Engineering. To uključuje kantu, lopaticu za miješanje i bušilicu, mjernu traku, trajnu lopaticu, nazubljenu lopaticu, lopaticu za fugiranje i spužvu. Također ćete morati uložiti u rezač pločica, turpiju, valjak i pladanj, pilu za pločice kao i silikonski pištolj.

“Koristite internetski kalkulator pločica za izračun koliko ih trebate kupiti i dodajte otprilike 10 posto svojoj narudžbi kako biste bili sigurni da vam neće nedostajati. Trebali biste imati dovoljno pločica jer pločice iz različitih proizvodnih serija mogu izgledati drugačije u smislu boje, veličine...", objašnjava.

image
SERGIY1975/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

“Prije početka procesa postavljanja pločica, važno je zaštititi radnu ploču, jedinice i uređaje folijama za zaštitu. Ako ih nemate, upotrijebite stare zavjese, navlake za poplun ili bilo koju drugu veliku tkaninu koju više ne koristite", dodaje.

“Prije nego počnete s polaganjem pločica, pripremite zidove: uklonite prašinu, tapete i riješite sve rupe ili neravna područja – brušenjem zidova. Važno je raditi na ravnoj površini, pa ćete morati zakrpati veće rupe u zidu.”

Zatim, označite gdje želite da se prikazuje svaki vodoravni red pločica mjernom trakom i olovkom, pazeći da ostavite razmak između svakog reda.

image
KURGU128/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

“Kada znate gdje će vaše pločice ići, možete početi nanositi ljepilo pomoću nazubljene lopatice", dodaje Sam.

“Prvo nanesite na manje područje dok ne budete sigurni da nanosite pravu količinu ljepila. Započnite s većim područjem odjednom kada se osjećate sigurnije. Nanesite dovoljno za oko 30 cm pločica, da možete raditi prije nego što se osuši."

image
MIKHAIL SEDOV/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

“Kada postavljate pločice, stavite razmaknicu između svake pločice da budu lijepe i uredne", savjetuje.

“Još jedna stvar koju treba napomenuti. Ako vam je radna ploča ravna, možete polagati pločice izravno s radne ploče. Ali ako nije, započnite postavljanje jednu pločicu iznad radne ploče. Tako možete stvoriti iluziju ravne površine.”

Kada je u pitanju rezanje pločica, majstor je rekao da možete koristiti ručni ili električni rezač.

Provjerite jeste li isključili električne utičnice prije nego što radite oko njih ili zatražite profesionalnu pomoć.

image
KURGU128/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

“Ključno je omogućiti dovoljno vremena za sušenje ljepila (cca. 24 sata) prije nego što nastavite s fugiranjem. Ovo čekanja osigurava da su pločice sigurno spojene na površinu."

“Što se tiče fugiranja, koristite lopaticu za fugiranje za nanošenje fugirne mase u praznine između pločica. Nakon što je smjesa za fugiranje nanesena, vlažnom spužvom pažljivo isperite sav višak fuge s površine pločica, pazeći da ne uklonite fugu iz praznina."

“Strpljenje i pozornost na detalje vaši su prijatelji tijekom faze fugiranja, jer što ste precizniji, to će i vaša kuhinja izgledati bolje.”

Također razmislite o upotrebi metalnih ili plastičnih rubova i silikonskog brtvila između pločica i radne ploče kako biste osigurali jednostavno čišćenje i "uglađeni" izgled.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2024 08:57