Nevidljivi smrad

Redovito čistite kuću, ali još uvijek ima neugodan miris! Mnogi zaborave na ovih 8 mjesta, a tu nastaje najgori užas

 ANDREYPOPOV/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Čistite li redovito kućni otpad, ali ne možete shvatiti odakle dolazi taj čudan miris? Možda je vrijeme da dobro preispitate svoj životni stil i rutinu, možda zadržavate neke loše navike koje pridonose neugodnom mirisu.

Časopis "Real Simple" identificirao je osam mogućih uzroka neugodnih mirisa u vašem domu.

Ne iznosite smeće na vrijeme

Sjećate li se kad ste posljednji put iznijeli smeće, posebno velike kante za smeće u kuhinji? Ako se ne možete sjetiti, vjerojatno biste to trebali spomenuti, jer je jedan od najvećih krivaca za loš miris zapravo pokvarena hrana.

Trik za smanjenje neugodnih mirisa iz smeća je da na dno stavite nekoliko slojeva novina koje će upiti smrdljive tekućine.

Ne brišete unutrašnjost hladnjaka

Jedno područje koje često zanemarujemo očistiti je unutrašnjost naših hladnjaka. Curenje i hrana kojoj je istekao rok najčešći su uzroci neugodnih mirisa u hladnjaku.

Kako biste pravilno očistili hladnjak, najbolje je ukloniti sve police i oprati ih toplom vodom i deterdžentom. Nakon toga obrišite unutarnje stijenke uređaja mješavinom alkoholnog octa, sode bikarbone i vode. To biste trebali činiti najmanje četiri puta godišnje.

Uništavate svoje ručnike

Vaši ručnici mirišu na ustajalo? Višak vlage može izazvati pojavu plijesni i bakterija na njima. Stoga ručnike perite s kvalitetnim deterdžentom i octom ili sodom bikarbonom na vrućem ciklusu, a kako se to više ne bi dogodilo, nakon svake uporabe ih raširite kako bi se dobro osušili.

Ne usisavate i ne brišete prašinu dovoljno često

Vaš dom možda ne miriše loše, ali jednostavno nije svjež? Možda ćete trebati temeljito čišćenje koje uključuje usisavanje i brisanje prašine. Prašina je mješavina bakterija, mrtvih stanica kože, peludi i drugih čestica u zraku, koje mogu proizvesti pomalo pljesniv miris.

image
/SHUTTERSTOCK

Ne čistite tepihe

Ništa ne zadržava mirise kao tepisi i prostirke, pogotovo ako imate kućne ljubimce. Ako imate tepihe koji se mogu prati, bilo bi dobro da ih redovito čistite prema uputama proizvođača. S druge strane, ako imate tepih koji prekriva cijelu sobu, možda biste trebali unajmiti profesionalnu uslugu dubinskog čišćenja.

Cipele ostavljate izvan ormara

Kad se na ulazu počnu gomilati cipele, stvara se nevidljivi oblak smrada. Razmislite o tome da ih spremite u ormarić za cipele ili košaru kako biste barem tamo zadržali miris.

Ne brinite za svoje biljke

Jedan od znakova da ne brinete dobro o biljkama je ako vaše biljke imaju neugodan miris. Trulež korijena, koju uzrokuje prekomjerno zalijevanje, učinit će da vaš dom miriše na sve samo ne na zdravi, zeleni vrt. Možda će biti potrebno isprazniti posudu i poduzeti neke hitne mjere, ovisno o vrsti biljke koju imate.

Ne kupate svog ljubimca

Koliko god voljeli naše krznene prijatelje, njihovi prirodni mirisi obično nisu ugodni. Ako se ne možete sjetiti kad ste posljednji put okupali svog ljubimca, vrijeme je da dogovorite termin kod frizera ili uzmete šampon i operete ih u kadi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2024 16:11