EFIKASNO I LAKO

Pronašli smo par genijalnih i jednostavnih načina kako očistiti zagorene posude

 Joe Lingeman
Sve što vam je potrebno za čišćenje vrlo vjerojatno se već nalazi u vašoj kuhinji

Zagorena posuda se može dogoditi i najboljima. U jednom trenu vam nešto odvrati pozornost, a u drugom već imate talog na samom dnu koji ne samo da je uništio jelo, nego će vam zadati i popriličnu glavobolju dok ga budete čistili. Ali ne mora biti tako, uz ovih par jednostavnih trikova riješite se zagorenih ostataka u trenu.

image
Unsplash

Prije nego što krenete imajte ovo na umu: ovisno o tome od čega je izrađena vaša posuda (većina onih na tržištu izrađena je od nehrđajućeg čelika, emajliranog lijevanog željeza ili aluminija), možete je oštetiti ako upotrebljavate čeličnu vunu ili poprilično jako sredstvo za čišćenje. Stoga, krenite s najnježnijim mogućim pripravkom i idite prema nečem jačem samo ako je potrebno. Također ne preporučujemo ove metode za teflonske tave.

Evo nekoliko različitih načina čišćenja zagorjele posude:

image
Cat Meschia

1. Vruća voda

Ako imate posudu od nehrđajućeg čelika, stavite je na ploču štednjaka i uključite. Jednom kad je tava dovoljno vruća ulijte šalicu vode i pustite da se malo krčka (dodajte malo deterdženta za posuđe ili sodu bikarbonu ako želite). Zatim drvenom žlicom ili plastičnom lopaticom stružite zagorena mjesta dok ih voda ne ukloni.

image
Joe Lingeman

2. Tableta za perilicu suđa

Ispostavilo se da su one tablete za pranje posuđa dobre za mnogo više od obične perilice posuđa. U ovom slučaju, samo prekrijte dno posude s malo vode i zagrijte je na laganoj vatri. Zatim maknite posudu s vatre i sastružite tabletom po zagorenom dijelu. Isperite i operite toplom vodom pomiješanom s deterdžentom za suđe.

image
Joe Lingeman

3. Limun

Postoji li nešto što limun ne može učiniti? Ovdje je ideja da je kiselina iz dva ili tri limuna dovoljna da ukloni zagorene dijelove i ne zahtijeva nikakvo daljnje ribanje na kraju. Pustite da komadi limuna prokuhaju u vodi i ostavite 5-10 minuta, a zatim bacite vodu i limune te isperite.

image
Joe Lingeman

5. Aluminijska folija

Ova metoda, iako predstavljena zadnja, osvojila je prvo mjesto u našoj službenoj borbi protiv zagorenih posuda. Na zagorene dijelove pospite izdašnu količinu sode bikarbone i dodajte malo vode da napravite pastu. Zgužvajte malo aluminijske folije i počnite ribati dok svi dijelovi ne budu očišćeni. Isperite posudu toplom vodom s detrdžentom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 23:13