NEOČEKIVAN TRIK

Prolili ste piće po sofi? Rješenje za uklanjanje mrlje krije se u vašoj smočnici

 /SHUTTERSTOCK

Svaki dio krumpira - od njegovog mesnog dijela do kore, pa čak i vode koja se koristi za kuhanje - može se koristiti za razne kućanske poslove. Ova informacija može vam biti od pomoći sljedeći put kad ćete trebati očistiti zahrđalu tavu od lijevanog željeza, spriječiti magljenje ogledala u kupaonici ili, pak, nahraniti svoje biljke. No, postoji još nekoliko neočekivanih trikova s krumpirom u kućanstvu, bez obzira na to želite li ciljano smanjiti otpad i biti ekološki održiviji ili jednostavno isprobati nove stvari iz puke znatiželje. Među njima je i uklanjanje mrlja s namještaja.

image
/SHUTTERSTOCK

Da, ispada da se s krumpirom mogu obrisati mrlje od prolivenog pića poput soka, čaja i vina, pa čak i hrane na kauču, fotelji, tepihu...

Krumpir sadrži enzime koji prirodno razgrađuju prljavštinu i ulje, što olakšava njihovo čišćenje vodom i sapunom. Sve što trebate učiniti jest odrezanom stranom krumpira nježno, kružnim pokretima trljati mrlju naprijed-nazad. Nakon što ste tretirali mrlju nekoliko minuta, čistom krpom ili spužvom obrišite svu vlagu ili ostatke. Ako je potrebno, ponovite postupak dok se mrlja ne ukloni. Na kraju vlažnom krpom obrišite područje i ostavite da se osuši na zraku.

Za ovu se metodu kaže da je učinkovita, no svakako se preporučuje prvo testirati materijal na malom, neupadljivom području kako biste bili sigurni da krumpir neće oštetiti ili promijeniti boju vašeg ojastučenog namještaja ili tepiha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. ožujak 2024 18:07