KARDINALNA POGREŠKA

Profesionalac iz kemijske čistionice kaže: „Ovu odjeću nikako ne smijete preokrenuti prije pranja!” Evo i zašto

 BLACKDOVFX/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Postoje dva glavna razloga zašto se pranje odjeće naopako naveliko preporučuje. Tako se pere ono što je često prljavija strana, a istovremeno štiti vanjsku stranu odjeće od oštećenja i gubitka boje.

image
MONKEYBUSINESSIMAGES/GETTY IMAGES

Naime, unutrašnjost odjeće obično je najviše izložena znoju i drugim tjelesnim tekućinama pa se na njoj nakupljaju neugodni mirisi i izlučevine. Također, ako preokrenete odjeću naopako, to će pomoći u očuvanju otisaka, naljepnica, transfera, vezova i drugih ukrasnih elemenata na vanjskoj strani odjeće. Smanjit će zapinjanje, osobito patentnih zatvarača i dugmadi. Može spriječiti oštećenje čičaka, kopči i vezica.

image
LEO MALSAM/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

No postoji i odjeća koju nikako ne trebate preokretati naopako, a tajnu što i zašto nam je otkrio profesionalni zaposlenik kemijske čistionice. Osim onog što je svakom jasno na prvi pogled, da nećete preokretati ono što je vidljivo jako prljavo s vanjske strane - poput, primjerice, dječje trenirke nakon nogometa - postoje još neki odjevni predmeti kojima to ne biste smjeli raditi.

image
IULIIA MIKHALITSKAIA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Profesionalac kaže da je bolje izbjegavati preokretanje odjeće osjetljivih tkanina poput svile i vune - jer može oštetiti njihova vlakna. Riječ je uglavnom o tkaninama koje se peru ručno ili na specijalnim programima u perilici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 22:51