Vrijeme za generalku

Pročitali smo hrpu savjeta za čišćenje kupaonice i donosimo šest najboljih koji će vam olakšati život

 Geberit
Stručnjaci predlažu da se prljavština, naslage od kamenca i otisci prstiju na vodokotliću te ogledalu uklanjaju barem jednom tjedno jer u suprotnom može doći do razvoja neugodnih mirisa i stvaranja tvrdokornih mrlja kojih se teško riješiti

Dolaskom toplijih dana mnogi iz ormara vade metle, usisavače, sredstva za čišćenje i krpe, ne bi li temeljito uglancali zatvoreni prostor u kojem se zimus najviše boravilo. Širom se otvaraju prozori, a sobe sklone nakupljanju vlage i plijesni napokon mogu „prodisati”. Među njima je i kupaonica, jedna od najvlažnijih prostorija doma. Budući da je često ispunjena vodenom parom, u njoj se taloži mnoštvo bakterija pa je, uz kuhinju, najprljaviji dio kuće zbog čega zahtijeva i više od jednog generalnog čišćenja u godini. Štoviše, stručnjaci predlažu da se prljavština, naslage od kamenca i otisci prstiju na vodokotliću te ogledalu uklanjaju barem jednom tjedno jer u suprotnom može doći do razvoja neugodnih mirisa i stvaranja tvrdokornih mrlja kojih se teško riješiti.

Premda poliranje ove prostorije mnogima zadaje glavobolju, ono može biti učinkovito i jednostavno ako se slijede praktični savjeti profesionalaca. Korisne preporuke ima Marianne Krüger, viša stručnjakinja u kemijskoj industriji zaposlena u Geberitu, vodećem proizvođaču sanitarnih proizvoda na europskom tržištu. Geberit na svojoj internetskoj stranici predstavlja seriju videozapisa u kojima Krüger donosi iznimno praktične sugestije o čišćenju kupaonice. Mi smo izdvojili nekoliko najboljih koje donosimo u nastavku članka.

Kamenac na slavini spriječite redovitim sušenjem

image
SHUTTERSTOCK

Ako je mlaz slavine slab ili gotovo nikakav, moguće je da se u njoj nakupilo mnoštvo kamenca. Taloženje bijelih naslaga uobičajena je pojava u kupaonici, a vrijeme zadržavanja sredstva za čišćenje na materijalima, kao i tvrdoća vode, imaju važnu ulogu u njihovu razvoju. Kako površine ne bi izgubile sjaj, stručnjakinja savjetuje da se uvijek poštuje vrijeme nanošenja kemikalija naznačeno na ambalaži.

- Kada koristite sredstva za uklanjanje kamenca koja sadrže kiseline poput solne kiseline, uvijek poštujte vrijeme nanošenja naznačeno na ambalaži, a zatim isperite s puno vode. Redovito sušenje mokrih slavina mekom krpom od mikrovlakana spriječit će nastanak bijelih naslaga – kaže Marianne Krüger.

NAŠ NOVINAR RENOVIRAO JE KUPAONICU. OTKRIVAMO NJEGOVIH ŠEST GREŠAKA KOJE NE SMIJETE PONOVITI

Dodaje kako treba misliti i na velike količine klora u sredstvima za održavanje higijene. Klor može oštetiti mnoge površine ako kemikalija predugo djeluje, što na koncu može dovesti do pojave korozije, odnosno do trošenja materijala. Stoga je najbolje da sredstva koristite točno onako kako je raspisano na ambalaži te se pobrinete da očišćeni dijelovi kupaonice ostanu suhi do novog korištenja.

Začepljeni odvod postat će prošlost uz inovativne proizvode

image
Geberit

Svatko se od nas ježi pri pomisli na izvlačenje kose iz odvoda. No, da bi voda normalno otjecala, trebamo ga redovito čistiti sredstvima za odčepljivanje ili, pak, ekološki prihvatljivim opcijama kao što je soda bikarbona jer u suprotnom moramo pozvati vodoinstalatera koji i nije najisplativija opcija. Dobra vijest je da postoji i jednostavnije, povoljnije rješenje od zvanja majstora i kupnje skupocjenih kemikalija, a to je ugradnja umivaonika s umetkom u obliku češlja koji sprječava začepljenje odvoda.

image
Geberit

Riječ je o Geberit ONE umivaoniku s horizontalnim odvodom, pametno pozicioniram na stražnjem rubu umivaonika i diskretno skrivenim magnetskim poklopcem. Zahvaljujući ovoj poziciji, odvod nije izravno na udaru vodenog mlaza, što sprječava prskanje vode te dovodi do značajnog smanjenja ostataka kamenca. Čišćenje je dodatno pojednostavljeno zahvaljujući posebnoj glatkoj glazuri KeraTect koja zahvaljujući gotovo neporoznoj površini osigurava dugotrajnu zaštitu kupaonske keramike. Navedena glazura je standardna značajka svih Geberit ONE umivaonika.

Otisci prstiju više nisu problem!

image
Geberit

Nitko ne voli otiske prstiju u kupaonici. Smanjuju osjećaj svježine u njoj i mogu ostaviti loš dojam na goste, što nikome nije u interesu. Standardni elementi s ogledalima, pak, zahtijevaju stalno čišćenje što može biti naporno. Da ne morate stalno glancati zrcala, Geberit u ponudi ima specijalni površinski premaz za ogledala i za elemente s ogledalima. Mat završna obrada na rubu zrcalne površine čini otiske prstiju nevidljivima zbog čega oni postaju stvar prošlosti. Osim ogledala, posebni površinski premazi također su dostupni i na tipkama za ispiranje WC školjke, što rezultira jednostavnijim čišćenjem ove često korištene prostorije. Za još čišći dojam kreirana je beskontaktna tipka s mrežnim ili baterijskim napajanjem. Dolazi u sedam varijacija boja, tako da svako može pronaći tipkalo koje će se koloritom savršeno uklopiti u ostatak interijera.

NAŠ NOVINAR RENOVIRAO JE KUPAONICU. OTKRIVAMO NJEGOVIH ŠEST GREŠAKA KOJE NE SMIJETE PONOVITI

Lak za nokte je prava opasnost za kupaonicu

Lakovi za nokte i njihovi odstranjivači sadrže otapala koja mogu nagrizati kupaonske površine, posebice one od plastike. Dugim zadržavanjem i sušenjem na obojenim površinama mogu uzrokovati pojavu mjehurića ili, pak, neko drugo oštećenje. Stoga s njima treba biti posebno oprezan u kupaonici, a ako mrlje nastanu, potrebno ih je na vrijeme odstraniti kako ne bi, na koncu, uništile elemente. Viša stručnjakinja iz Geberita otkriva najučinkovitiju metodu.

image
Geberit

- Ako lak za nokte kapne na kupaonsku površinu pokušajte ga odstraniti prije nego se osuši. To možete napraviti tapkanjem mrlje nježnom suhom krpom, ali nipošto trljanjem! Ono bi moglo uzrokovati još dublje prodiranje laka u površinu, zbog čega ćete ga se još teže riješiti. Ako mrlje želite uništiti odstranjivačem, pobrinite se da je blag, odnosno da je otapalo koje nije aceton, već manje nagrizajući etil acetat – ističe Krüger.

I neodgovarajuća sredstva za čišćenje mogu uzrokovati probleme

image
Geberit

Kamenac i silikati (spojevi minerala) dugim taloženjem stvaraju neugodne mrlje na slavinama, kadama, tuševima i drugim dijelovima kupaonice. Žute naslage nerijetko se viđaju unutar i izvan WC školjki što je ponekad glavni izvor neugodnih mirisa zbog kojih cijela prostorija može djelovati nečisto i neodržavano. Krüger objašnjava kako uzrok naslaga može biti u nepravilnom korištenju sredstava za čišćenje.

- Kemikalije koje sadrže klor i kiselinu mogu uzrokovati žućkaste i plavkaste mrlje ako se nanose na poklopce i sjedala WC-a koji su najčešće od plastike. Takva se sredstva, naime, smiju upotrebljavati samo u WC školjci, a ako završe na plastičnim dijelovima, moraju se brže-bolje obrisati vlažnom krpom ili spužvom jer će u suprotnom nastati mrlje – kaže Krüger.

Stručnjakinja stoga savjetuje da se umjesto agresivnih kemikalija radije koriste blaga sredstva koja sadržavaju limunsku ili octenu kiselinu. Dovoljno ih je samo kratko ostaviti na površinama te zatim u potpunosti isprati čistom mlakom vodom.

Kako očistiti dasku i poklopac školjke?

image
Geberit

Prljavština i bakterije mogu se nakupljati i na vanjskoj strani WC školjke zbog čega je važno da se osim unutrašnjeg dijela, prilikom održavanja vodi briga i o najvidljivijim dijelovima. Da bi čišćenje bilo lakše, Geberit je osmislio moderno, optimizirano WC sjedalo uz dodatak QuickRelease sustava. Poklopac WC školjke može se skinuti pojedinačno ili zajedno s WC sjedalom, zbog čega čišćenje djeluje kao dječja igra. Potrebno je samo odvojiti poklopac (sa ili bez daske) povlačenjem prema gore, očistiti ga, obrisati površinu školjke i ponovno pričvrstiti na poklopac. Sustav QuickRelease dostupan je u nekoliko kupaonskih linija, a održavanje najprljavijeg keramičkog namještaja čini nikada jednostavnijim.

NAŠ NOVINAR RENOVIRAO JE KUPAONICU. OTKRIVAMO NJEGOVIH ŠEST GREŠAKA KOJE NE SMIJETE PONOVITI


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Geberita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. ožujak 2024 09:28