Presađivanje i razmnožavanje sabljarke

Zelene priče jednog vrtlara

Sanseverija je biljka ljudima poznatija kao sabljarka ili indijansko pero, neki je čak nazivaju i “puničin” ili “svekrvin” jezik, iako to stvara konfuziju s obzirom na to da postoji kaktus (Opuntia ficus-indica) koji u narodu također nazivaju “svekrvin jezik”. Riječ je o biljci stepa, koja potječe iz Afrike, međutim naziv je dobila po knezu Sansevieriju od Napulja.

Otporna i zahvalna

Zanimljivo je da se S. trifsacijata u zemljama zapadne Afrike koristi za izradu konopa. Zbog izrazito čvrstih niti, urođenici su je nekada koristili za izradu “konoplja za tetive na luku”. Izrazito je otporna biljka, ne zahtjeva mnogo pažnje, stoga je često viđen stanovnik ureda, ambulanata, kafića, ali i stanova. Ako želite lijepu, dekorativnu biljku, a ne želite joj posvećivati previše vremena, svakako savjetujem da nabavite sanseveriju. Iako je riječ o izrazito zahvalnoj biljci, uočio sam problem u mnogim ambulantama i uredima gdje je biljkama potrebna hitna presadnja.

Stoga sam vam odlučio u ovom broju objasniti kako ćete primijetiti da je vašoj biljci potrebna presadnja i prikazati način na koji ćete to učiniti. Opis biljke kojoj je potrebna presadnja: Ako primijetite da je vaša sanseverija ostala bez zemlje oko korijena i počela se izdizati iz tegle u kojoj je posađena (slika 2), potrebna joj je hitna presadnja da se korijen ne bi isušio na zraku, a vaša biljka počela propadati. Kada izvadite takvu biljku, zajedno s korijenom iz tegle, uočit ćete da je korijen obrastao oko tegle i gotovo nema zemlje (slika 3).

Poklon prijateljima

Važno je da pogledate na dno lončića iz kojeg ste izvadili biljku kako biste uočili broj lončića. Pri kupnji novog, potrebno je nabaviti tek jedan ili najviše dva broja veći lončić. Razlog zašto to naglašavam je to što ljudi imaju običaj kupovati puno veće lončiće da bi se biljka brže razrasla. Međutim, to je pogrešno zato što ćete biljci, koja je do sada bila skučena, dati prevelik prostor, što će uzrokovati “šok” i najvjerojatnije će vam reagirati na presadnju tako da joj se počnu sušiti vrhovi i slično.

Način izrade: Nakon što ste izvadili biljku iz tegle, potrebno je razdijeliti rizome (zadebljani dijelovi korijena) (slika 4). Ako je neki od rizoma oštećen, možete ga blago formirati škarama. Budući da se na taj način biljka i razmnožava, to je ujedno i način na koji je možete razmnožiti i pokloniti prijateljima ili susjedima ako želite popraviti dobrosusjedske odnose.

Nakon toga, potrebno je pripremiti lončić tako da na dno lončića prvo stavimo 3-5 cm sloj crjepića (stari razbijeni keramički lončići, koje smo usitnili), potom na crjepiće nasipamo sitni pijesak u sloju 1-2 cm da bismo dobili dobar drenažni sloj. Taj sloj će omogućiti kvalitetnu odvodnju i spriječiti gnjiljenje rizoma, koji ne vole višak vode. Na navedeni drenažni sloj nasipamo dio zemlje (slika 5), zatim rasporedimo željeni broj rizoma (slika 6) i prekrijemo zemljom tako da se prekriju cijeli rizomi, kao i sitni korjenčići.

Dekor kamenčićima

Biljku možete još dodatno dekorirati sitnim kamenčićima (slika 7). Nakon što ste presadili svoju sanseveriju, potrebno ju je zaliti. Važno je da nakon što ste je zalili, suvišak vode iz podloška uklonite. Razlog je to što ne smijete zaboraviti da je riječ o biljci stepa, navikloj na pjeskovita tla, topla i sušna područja, koja ne podnosi veće količine vlage. Stoga, nakon što ste je zalili i smjestili na toplo, svijetlo i suho mjesto, možete na nju zaboraviti barem tjedan dana.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 16:58