Škola uređenja doma

Prenamjena životnog prostora: Kako stan od 90 četvornih metara podijeliti na dva?

Predloženo rješenje

 Izvan okvira
Manji je predviđen za mlađi par, a veći za stariji par i njihovu unuku. Novi ulaz moguće je izvesti preko postojeće terase
image

Arhitekti Goran Obranović, Maja Barlović i Ivo Skelin

Berislava Picek/CROPIX
  • Izvan okvira d.o.o.
  • Podolje 20, Zagreb
  • www.izvanokvira.hr
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Poštovani, javljam se u nadi da ćete mi pomoći oko idejnog rješenja za pregrađivanje stana. Naime, stan je površine oko 90 četvornih metara i nalazi se u visokom prizemlju, što daje mogućnost da se od jednog velikog stana naprave dva manja. Ulaz u stan ostao bi gdje je i sada, a ulaz u drugi stan bio bi kroz terasu, gdje bi se sagradile stepenice za ulaz. Kako stan ima odvojenu kupaonicu i zahod, ideja je bila da se mali WC proširi i na mjestu gdje se nalazi ormar u hodniku napravi tuš-kabina. Za prvi stan (stan 1) uzela bi se veća soba posve lijevo i manja soba do nje. Za drugi stan (stan 2) ideja je bila da se naprave vrata iz dnevnog boravka u sobu.

image

Postojeće stanje

Izvan okvira

Riječ je o stanu u kojem sada žive moji roditelji, a suprug i ja željeli bismo napraviti manji stan za sebe (ako bismo ikako mogli odvojiti spavaću sobu). Budući da u obitelji imamo i nećakinju, u većem bismo stanu željeli napraviti još jednu manju, dječju sobu jer nećakinja često prespava kod nonića. Stan je sagrađen 70-ih godina, velik je, ali nefunkcionalan.

image

Predloženo rješenje

Izvan okvira

Poštovani, prema vašim željama predloženo rješenje dijeli postojeći stan na dvije cjeline: stan 1 na lijevoj strani koji zadržava sadašnji ulaz i stan 2 koji dobiva novi ulaz preko terase (s obzirom na to da je riječ o visokom prizemlju). Predalaže se rušenje unutrašnjih pregradnih zidova u cijelosti. Pozicija nosivih zidova, instalacija i vanjskih otvora uvjetovala je projektirano rješenje.

Stan 1 namijenjen je mlađem bračnom paru. Postojeći WC se širi i postaje kupaonica. Uz WC je kuhinja, koja u sklopu radne plohe ima integrirani stol za blagovanje. Mala se soba iz starog stana širi i postaje dnevni boravak, a spavaća soba s lijeve strane boarvka zadržava izvorne gabarite i poziciju.

Stan 2 namijenjen je starijem bračnom paru i njihovoj unuci. Novi ulaz je na mjestu postojećih vrata prema terasi. Uz ulazni prostor je mala sobica za unuku, koja može poslužiti i kao radna soba. U središnjem dijelu čitavog prostora smješta se okrugli stol za blagovanje. U “mračnijem” dijelu stana, na mjestu postojećih instalacija, kuhinja je i kupaonica. Dnevni boravak je u produžetku blagovaonice, uz veliki prozor na desnom vanjskom zidu. S lijeve strane boravka je spavaća soba s bračnim krevetom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. travanj 2024 15:58