Makeover za pet

Prenamjena tavanskog prostora

Od zapuštenog tavana do divnog malog dječjeg carstva

Tavanski prostori često budu nepravedno zanemareni i pretvoreni u skladišta zatrpana gomilom stvari kojih se ne želimo riješiti zbog svoje neodlučnosti, lijenosti ili iz sentimentalnih razloga pa ih jednostavno sakrijemo od pogleda i zaboravimo. Često nismo ni svjesni da prostor koji smo zakrčili suvišnim predmetima i koji nam se čini nezgodnim za uređenje može uz malo truda postati odlično mjesto za sanjarenje i uživanje! Primjer takve prenamjene prostora u kojem će umjesto prašine i mraka odsad vladati smijeh i igra odlična je dječja soba koju možete vidjeti na fotografijama u nastavku. Preuređenje tavana u obiteljskoj kući potpisuju dizajnerice Shannon Wollack i Brittany Zwickl iz dizajnerske tvrtke LIFE.STYLE sa sjedištem u Los Angelesu u Kaliforniji, koje su dobile zadatak stvoriti malo carstvo za unuke vlasnika kuće. Kvalitetno izrađen namještaj po mjeri, harmonična paleta boja i mješavina šaljivih i sofisticiranih detalja mali i zatrpan tavan pretvorili su u odličan prostor za boravak djece kod voljenih bake i djeda.

Prostor prije renoviranja

Prostor nakon renoviranja

Cilj renoviranja je, između ostalog, bilo dobiti na raspolaganje veći prostor za spavanje brojne djece koja sada na tavanu mogu organizirati vesele tulume u pidžamama. Cilj je ostvaren ugradnjom dvaju kreveta, po jedan uz svaki zid te stvaranjem dodatnog prostora za sjedenje uz sam prozor. Maksimalno iskorišten prostor ispod prozora predstavlja dodatni ležaj, a prozor omogućuje pogled na zelenilo dvorišta te propušta toplu sunčevu svjetlost u interijer.

U sobi je bilo važno spojiti prostor za spavanje i prostor za odlaganje predmeta kako bi se oslobodio što veći komad poda, odnosno kako bi se uklonila potreba za uvođenjem dodatnog, samostojećeg namještaja koji bi zauzimao previše prostora. Dizajnerice su se stoga odlučile za izradu kreveta s ladicama na izvlačenje i polica po mjeri koje popunjavaju prostor oko prozora. Police pružaju i više nego dovoljno mjesta za igračke i dječje knjige, a u ladicama se može pospremati odjeća i posteljina.

Vesele tapete sa zvjezdicama iskorištene su za prekrivanje zidova i nakošenog stropa kako bi se ostvario dojam povezanosti i objedinjenosti prostora dodajući ujedno prostoru zanimljiv detalj. Ostatak interijera uređen je namještajem i ukrasima svijetlih i nježnih boja uz dodatak zlatne boje na ručkicama, a dodatna se dinamičnost ostvaruje različitim uzorcima na jastučićima i posteljini. Šarenilo u prostoru rezervirano je za brojne knjige i igračke na policama. Odlična preobrazba, zar ne?

Izvor: My Domain

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. travanj 2024 08:45