ZBOGOM HRĐI!

Posuđe od lijevanog željeza može trajati vječno, ali samo ako se ispravno brinete o njemu

 RIXIPIX/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Pronašli smo savjete kako obnoviti staru posudu od lijevanog željeza i kako je nakon toga održavati

Postoji razlog zašto posuđe od lijevanog željeza ima toliko obožavatelja: možete ga koristiti za kuhanje gotovo svega na bilo kojoj površini (štednjak, pećnica, roštilj, čak i direktno na vatri), što ga više upotrebljavate, to bolje funkcionira ( s vremenom će se stvoriti prirodna neljepljiva površina) i traje vječno ako se pravilno njeguje. No, povremeno će vaše posuđe možda trebati biti potpuno obnovljeno, pogotovo ako je u pitanju hrđa. Pronašli smo savjete kako obnoviti staru posudu od lijevanog željeza i kako je nakon toga održavati.

image
ARINAHABICH/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Korak po korak do obnovljenog posuđa od lijevanog željeza:

1. Stavite posudu naopako u sudoper i pospite sodom bikarbonom, zatim poprskajte s malo vode.

2. Dodajte nekoliko kapi detrdženta za suđe.

3. Upotrijebite četku za ribanje kako biste uklonili hrđu i ostatke.

image
REKEISHA DUNLAP/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

4. Preokrenite posudu na drugu stranu i ponovite postupak.

5. Temeljito isperite i osušite.

6. Budući da će svo to ribanje ukloniti prirodnu patinu posude zajedno s hrđom, morat ćete je iznova vratiti. Za početak upotrijebite papirnati ručnik ili krpu kako biste utrljali sloj prirodne životinjske ili biljne masti na posudu.

image
WILLOWPIX/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

7. Stavite posudu naopako na veću posudu i odložite u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva jedan sat.

8. Kad istekne sat vremena, isključite pećnicu; ostavite posudu unutra dok se potpuno ne ohladi, a zatim izvadite.

Sad kad je vaša posuda očišćena i spremna za upotrebu, evo nekoliko savjeta kako je održavati u top stanju:

image
RUDISILL/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Nakon svake upotrebe, nemojte posezati za detrdžentom; umjesto toga posudu natrljajte sodom bikarbonom kako biste uklonili ostatke kuhanja i prema želji nanesite tanki sloj masti ili ulja. A ako posuđe od lijevanog željeza ima poklopac, uvijek ga spremite odvojeno - nikada na vrh posude - kako biste spriječili nakupljanje vlage i stvaranje hrđe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. studeni 2024 22:46