Prirodni lijekovi

Postoji mnogo teorija o tome kako najbolje odvratiti komarce, ali ovu omiljenu odobrava i Martha Stewart

 ETSY/
Mogul životnog stila suočava se sa sezonom komaraca s ovim sredstvima za odvraćanje – za dvorište puno cvijeća, bez štetočina, prirodnim putem

Martha Stewart kaže da će ovih 5 biljaka zaštititi vaše dvorište od komaraca.

‘Negativna strana toplijeg vremena je navala insekata – posebno komaraca. Ako vam se dvorište čini kao središte insekata, možda trebate prirodne lijekove da ih zadržite podalje‘, objavila je Martha putem Instagrama. Najbolje organsko rješenje dolazi u obliku biljaka koje odbijaju komarce – za koje se zna da odvraćaju ove opasne štetočine – dok dodaju boju i interes koji će poboljšati estetiku našeg dvorišta. To je win-win.

‘Vjerovali ili ne, postoji mnogo biljaka koje možete uzgojiti u svom vrtu, a koje odvraćaju najezde komarce, kaže Martha. ‘Bilo da ih uzgajate u zemlji ili posudama, držite ove biljke u blizini ulaza, terasa i mjesta za sjedenje kako biste povećali njihovu učinkovitost.‘ Ali koje biljke odabrati?

Top 5 biljaka koje tjeraju komarce prema Marthi Stewart

Na blogu Marthe Stewart upućeni smo da posadimo mačju metvicu, citronelu, lavandu, metvicu, limunsku travu i bosiljak – svi oni posjeduju mirise koji odbijaju komarce. Evo kako rade.

image
ALPAMAYOPHOTO/GETTY IMAGES

1. MAČJA METVICA

Koliko god je ovaj miris popularan kod mačaka, mačja metvica je puno manje popularna među komarcima.

Vjerovali ili ne, mačja metvica je izvrstan repelent protiv komaraca jer sadrži eterično ulje zvano "nepetalakton" koje odvraća ovog dosadnog kukca. Nepetalakton je supstanca koja je dio esencijalnog ulja dobivenog parnom destilacijom mačje metvice.

Uzgoj mačje metvice na vašem trijemu ili u vašem dvorištu učinkovit je način da ih zadržite podalje.

Međutim, preporučuje se da uzmete nekoliko listova mačje metvice, zgnječite ih i utrljate na obližnji materijal kako biste ih još dulje držali podalje.

image
OLGA BUNGOVA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

2. LAVANDA

Lavanda je slavljena zbog lijepog izgleda i ljekovite arome, no na komarce djeluje sasvim suprotno.

Jedan od najprivlačnijih mirisa za ljude je miris koji najviše odvraća komarce. Pitate se koja je sorta najbolja? Stručnjaci na blogu Marthe Stewart preporučuju Phenomenal lavandu ‘za iteraciju koja je tolerantna na toplinu, vlagu i sušu.‘

A uz sadnju u vašem vrtu, postavite biljku lavande oko dom– ili ulažite u difuzor lavande, koji će odvratiti komarce iz bilo kojeg prostora.

image
MARRAKESHH/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

3. METVICA

Stručnjaci se slažu da je uzgoj metvice jedan od najučinkovitijih načina za držanje komaraca podalje od vašeg dvorišta – ne samo zato što će mala biljka rasti široko i brzo. Ovaj mirisni trik možete napraviti korak dalje tako da svoju biljku uparite s omiljenim sredstvom protiv nametnika: uljem paprene metvice.

Ulje paprene metvice može se koristiti za tjeranje komaraca – ali treba ga koristiti u velikim dozama. Manje koncentracije neće napraviti razliku, ali viša koncentracija može učinkovito držati komarce pod kontrolom.

image
ALISSA DE LEVA /UNSPLASH/

4. BOSILJAK

Ako ste u prošlosti pokušali uzgajati bosiljak, vjerojatno ste upoznati s izrazitom aromom koja je omiljena u kuhinjama diljem svijeta. Taj isti miris, međutim, ima svojstva protiv komaraca – što znači da možemo uživati u domaćim proizvodima dok pritom štitimo svoje domove od ovih insekata.

U ovoj biljci, četiri hlapljiva spoja u biljkama bosiljka prekidaju senzore kukaca za toplinu i ugljični dioksid koji posljedično ograničavaju njihovu sposobnost lova. Stoga su komarci često prisiljeni udaljiti se od bosiljka kako bi uspješno oživjeli svoja osjetila.

image
BGTON/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

5. LIMUNSKA TRAVA

Limunska trava, ‘ključni je sastojak koji komarci mrze‘, no što je čini tako nepovoljnom među štetočinama?

Limunska trava sadrži spoj citronele (preporučuje Martha) koji prikriva mirise (ugljični dioksid i mliječna kiselina) koje komarci koriste kako bi pronašli svoje žrtve. Ovi štetnici stoga brzo pobjegnu iz bilo kojeg područja s limunskom travom kako bi pronašli svoj sljedeći obrok.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 11:22