Najbolje i neophodno

Pospremite odjeću za manje od sat vremena: Jedno pravilo zlata vrijedi, a mnogi ga ne znaju

 DIMENSIONS/GETTY IMAGES

Kaotičan ormar, osobito onaj s malo prostora za pohranu, može poremetiti dnevnu rutinu, zbog čega se možemo osjećati frustrirano i preopterećeno ili čak kasniti s planovima. Zato je redovito pregledavanje odjeće kako biste vidjeli što bi trebalo ostati ili otići važno za održavanje ormara bez nereda.

image
DEMAERRE/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Kako brzo pospremiti svoju odjeću s manje stresa?

Posvetimo malo vremena organiziranju vaše odjeće koristeći metode koje sam naučili od profesionalnog organizatora. Kako biste lakše upravljali stvarima, dio po dio svog ormara (ali ako mislite da se možete nositi s cijelom garderobom odjednom, izvolite!). Postavite mjerač vremena na 30 minuta ili sat vremena — bez obzira na vrijeme koje vam najviše odgovara. Nakon što vrijeme istekne, uzmite pauzu i odlučite trebate li ili želite ići na još jednu turu od 30 minuta ili sat vremena ili želite stati i vratiti se na ovo neki drugi put.

image
TRAVELISM/GETTY IMAGES

U nastavku donosimo načela i pravila za uklanjanje nereda koja će vam pomoći da pospremite svoj dom

Uklanjanje nereda jednako je psihički zahtjevno koliko i fizički. Morate donijeti mnogo odluka o tome što ostaje ili odlazi - što može biti emocionalno opterećujuće.

Zato je važno imati dobru mantru. Može to biti riječ, izraz, pravilo, izjava ili filozofija koja će vam se svidjeti i držati vas na pravom putu. Evo nekoliko ideja (ali slobodno stvorite vlastitu ili ih imajte više!).

"Manje je više", rekao je Mies van der Rohe (što je u skladu s minimalističkim stilom života!).

Uvjerenje Emily Ley je da trebate samo "najbolje, omiljeno i neophodno".

Filozofija Marie Kondo o čuvanju stvari koje "izazivaju radost".

“Nemojte u svojoj kući imati ništa za što ne znate da je korisno ili da vjerujete da je lijepo”, rekao je William Morris.

Pravilo "Jedan unutra, jedan van" — za svaki predmet koji unesete, jedan mora ići van kako biste održali ravnotežu — ili onaj teži jedan unutra, tri van.

Ako je to jednostavno učiniti, učinite to sada kako biste spriječili nakupljanje nereda.

“Nered nisu samo stvari u vašem ormaru; to je sve što se ispriječi između vas i života koji želite živjeti,” rekao je Peter Walsh.

“Mjesto za sve i sva na svom mjestu”, rekao je Benjamin Franklin.

image
SLADIC/GETTY IMAGES

Postavite osnovna pravila

Ovih pet osnovnih pravila dobro će vam doći kada zapnete na određenoj stvari. Prilikom uklanjanja nereda trebali biste si postaviti sljedeća pitanja:

Jesam li koristio ovu stvar u protekloj godini? Ako nije nošen, korišten ili cijenjen od prošle jeseni, možda je vrijeme da ga se riješite.

Hoću li stvar koristiti u nadolazećoj godini? Budite iskreni i razmislite hoćete li ju koristiti umjesto hoćete li ju možda koristiti. Ako nemate stvarnu potrebu/plan, onda je odgovor ne.

Bih li ovo danas ponovno kupio? Imajte na umu svoje trenutne ukuse, navike i prioritete. Ostali čimbenici koje treba uzeti u obzir: odgovara mi ili posjedujem bolju verziju?

Ako je pokvaren, vrijedi li ga popraviti? Morat ćete odvagnuti cijenu i korist odvajanja vremena za popravak. Također možete postaviti rok kada ćete popraviti te stvari. Ako do tada ne bude učinjeno, riješite ga se.

Bih li zadržao ovo ako se preselim? Biste li odvojili vrijeme da ga spakirate, premjestite i raspakirate? Kad smo prisiljeni razmišljati o tome što ostaje i odlazi u velikom potezu, malo smo odlučniji.

Ako na većinu pitanja odgovarate "ne", to je znak da biste se trebali riješiti predmeta, bilo da ga darujete, prodajete ili bacate.

image
LIUDMILA CHERNETSKA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Evo kako ćete to učiniti

Započnite tako što ćete izvaditi odjeću iz ormara i položiti ju na krevet ili plahtu na pod.

Razvrstajte predmete po kategorijama: To mogu biti različite vrste majica bez rukava, majica dugih rukava, ili traperice, majice, haljine itd., ovisno o tome s koliko stvari raspolažete.

Brzo donosite odluke o svojim stavkama postavljajući si osnovna pravila koja smo naveli gore. Ostale stvari koje treba uzeti u obzir: Sviđa li vam se ovaj predmet? Ili, ako imate duplikate ili slične artikle, odaberite onaj koji vam se najviše sviđa.

Složite predmete na nove hrpe: ono što ćete zadržati, što treba donirati ili prodati i što treba popraviti prije nego što se vrati u vaš ormar. Ako naiđete na nešto što za vas ima sentimentalnu vrijednost, a ne možete donijeti brzu odluku o tome, ostavite po strani.

Predmete koje čuvate pospremite natrag u ormar na organiziran način.

PROFESIONALNI SAVJET: Ako primijetite da vam nedostaje organizacija u ormara, razmislite o implementaciji novih sustava i proizvoda koji će činiti čuda u vašem prostoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2024 12:24