ISPLIVAJTE IZ PROBLEMA

Poplava nakon ljetne oluje? Ovo morate odmah učiniti, inače...

 SHUTTERSTOCK

Posljednjih smo godina svjedoci sve ekstremnijih vremenskih nepogoda, koje ponekad rezultiraju naglim podizanjem vodostaja potoka i rijeka te podzemnih voda. Kad se voda prelije iz korita, nastaju poplave koje iza sebe često ostavljaju katastrofalne posljedice.

Uz potres, poplava je visoko na ljestvici prirodnih katastrofa kad je u pitanju počinjena šteta. Osim što ugrožava ljudske živote, šteta koju poplava ostavlja na stambenim objektima zahtjeva skupu i dugotrajnu sanaciju.

image
SHUTTERSTOCK

Što učiniti ako u vaš dom prodre voda? Ako je u pitanju prirodna katastrofa i voda ulazi u vaš u dom, najvažnije je ostati pribran i smjestiti na sigurno sve ukućane. Također, potrebno je momentalno isključiti struju, plin i dovod vode. Nakon takvog scenarija, u kuću ili stan se možete vratiti tek nakon obavijesti nadležnih službi da je opasnost prošla.

U idealnoj biste situaciji nakon poplave mogli angažirati profesionalce da vam u potpunosti očiste dom, ali ta je opcija najčešće nedostupna – ili zbog visokih cijena ili zbog činjenice da je u poplavljenom području premalo takvih profesionalnih ekipa. Stoga evo što trebate napraviti ako se sami hvatate u koštac s poplavljenim domom.

image
SHUTTERSTOCK

Provjerite je li sigurno ući u prostor

Nakon poplave može doći do statičkih promjena na objektu, stoga ne ulazite prije nego što vam stručnjaci daju zeleno svjetlo. Kad ulazite u poplavljeni prostor, obavezno uđite u gumenim čizmama i navucite gumene rukavice – ne znate je li možda došlo i do izlijevanja otpadnih voda.

Kako biste ubrzali proces naknade štete, dobra je ideja dokumentirati početno stanje nakon ulaska u poplavljeni prostor, kao i sve faze čišćenja i obnove.

image
SHUTTERSTOCK

Uklonite vodu iz prostora

Uklanjanje vode iz poplavljenog doma zahtjevan je posao, ali ga treba obaviti što je prije moguće. Najjednostavniji način je primjena potopne pumpe za prljavu vodu, kojih ima od kućnih modela, cijene manje od 100 eura, pa do jakih industrijskih modela.

Ako vam je potopna pumpa nedostupna, izbacujte vodu na bilo koji način, uporabom kanti, mopova i krpa. Imajte na umu da se plijesan, alge i gljivice počnu razvijati već nakon 48 sati, stoga ste u utrci s vremenom.

image
SHUTTERSTOCK

Izbacite iz doma sve što je bilo natopljeno vodom

Upamtite da sad nije vrijeme za sentimentalnost: sve što je voda nepovratno uništila uklonite iz svog doma. To znači da van moraju ići madraci i sav tapecirani namještaj, zavjese, tepisi... Možda će nešto od toga kasnije moći biti spašeno, ali važno je sve što pogoduje razvoju algi i gljivica čim prije izbaciti iz poplavljenog doma.

image
SHUTTERSTOCK

Dobro očistite i dezinficirajte poplavljeni prostor

Nakon što ste izbacili vodu, prostor očistite od eventualnog mulja, pijeska i krupnijih nečistoća – pritom se možete služiti lopatom za snijeg. Detaljno oribajte četkama podove i zidove. Skinite lamperiju sa zidova kako bi ih kasnije bilo lakše sušiti, a uklonite i tapete.

Kad je prostor dobro očišćen, možete pristupiti dezinfekciji prostora. Za dezinfekciju koristite preparat na bazi klora ili 80-postotni alkohol. Unutarnje zidove bi bilo dobro premazati algicidima.

image
SHUTTERSTOCK

Počnite s isušivanjem prostorija

Nakon što su prostorije vašeg doma očišćene i dezinficirane, slijedi najvažniji dio: isušivanje prostora. Sve prostorije treba dobro provjetriti kako biste uklonili što više spora plijesni. Sušenje prostora možete obaviti prirodnim putem, ali bolje ga je ubrzati primjenom industrijskih isušivača i odvlaživača, koje je moguće unajmiti. Strojno isušivanje štedi vrijeme (od 50 do 80 posto brže isušuje od isušivanja prirodnim putem), a isušuje kvalitetnije i temeljitije.

Pri isušivanju ne pretjerujte sa zagrijavanjem jer topli zrak pogoduje razvoju mikroorganizama i gljivica – raspon idealne temperature za isušivanje je od 15 do 25 stupnjeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2024 16:58