PRIRODNI REPELENT

Pomiješajte ove sastojke i dosadne se muhe više neće vraćati

Ilustracija

 /SHUTTERSTOCK

Dovoljan je samo jedan trenutak - ona jedna sekunda u kojoj otvaramo ulazna vrata ili prozor - da muha uleti u naš dom. Jedna muha, ako smo te sreće. I onda kreće dosadno zujanje iznad, ispod i oko naših glava, ometajući nas dok pripremamo jelo, dok sjedimo za stolom, dok guštamo u piću, dok odmaramo, dok se družimo s ukućanima... Ma ima li što dosadnije od njihova slijetanja na naše tanjure i čaše? Nema!

A kako ih se onda riješiti? Pa... internetom kruži jedan recept za prirodni repelent uz koji će muhe nestati u, kako se tvrdi, svega deset minuta.

Za izradu je potrebna plastična boca, škare ili skalpel, ljepljiva traka, žlica, voda, rižin ocat i sredstvo za pranje posuđa.

Prerežite gornji dio plastične boce te ga preokrenutog umetnite u donji dio boce kako biste dobili svojevrsni lijevak. Pričvrstite ta dva dijela ljepljivom trakom. Na dno ulijte malo vode i žlicu rižina octa, a zatim dodajte i žlicu sredstva za pranje posuđa. Ta mješavina sadrži sastojak koji privlači muhe (rižin ocat), ali i jedan kojeg ne podnose (deterdžent), zbog čega bi muhe trebale odmah pobjeći, ne vraćajući se. Naravno, smjesu je potrebno mijenjati barem jednom tjedno, kako bi bila dovoljno jaka.

Mnogi umjesto rižina octa koriste rižinu vodu, no postoje i druge alternative: u kut kuće stavite zdjelicu s bijelim vinskim octom čiji će oštar miris također otjerati nepoželjne kukce. Za kraj jedna preporuka: ove repelente držite podalje od djece i četveronožnih prijatelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 22:53