Krumpir je osnovna i mnogima omiljena namirnica koja se uzgaja u više od 120 zemalja. Dnevno ga konzumira preko milijardu ljudi, a u svijetu postoji oko 2000 sorti krumpira. U trgovinama i na tržnicama često nalazimo krumpir u tri različite boje – crvenoj, bijeloj i žutoj. Znate li po čemu se razlikuju? Boja krumpira određena je sortom.
Bijeli krumpir
Sadrži više škroba od ostalih sorti. Zahvaljujući sadržaju škroba, takav je krumpir idealan za kuhanje i izradu pirea.
Žuti krumpir
Ove sorte krumpira su bogate karotenom. Takvo povrće dobro zadržava svoj oblik tijekom kuhanja. Zato je žuti krumpir odličan izbor za salate i pečenje.
Crveni krumpir
Sadrži mnogo antioksidansa antocijanina i najmanje škroba od svih navedenih vrsta. Izvrstan je za prženje i pripremu pomfrita.
Postoje i druge sorte krumpira neobičnih boja. Primjerice, ljubičasti krumpir bogat je fenolnim kiselinama i antocijanima, a specifičan je i po neobičnom okusu, prenosi Mondo.
Koji vi najviše volite?