POSTOJI RJEŠENJE

Plastične posude za hranu su praktične, no što kad se pojave masne mrlje i neugodan miris?

 /SHUTTERSTOCK

Plastične posude za hranu super su praktične: dolaze s poklopcem u više veličina, u njih se mogu spremiti ostaci obilnog ručka, ne propuštaju sadržaj, prikladne su za nošenje u školu ili na posao... No, ukoliko se ne očiste i posuše ubrzo nakon korištenja, mogu trajno poprimiti neugodne mirise, dok se na dnu posude i rubovima mogu stvoriti žuto-narančaste masne mrlje kojih se teško riješiti. Ukoliko se mrlje pokušaju oprati abrazivnim spužvicama mogu nastati ogrebotine na posudi, što nikako nije poželjno.

image
/SHUTTERSTOCK

Kako, dakle, odmastiti plastične posude? Rješenje postoji.

Ulijte vodu u posudu na način da prekrije dno te dodajte žlicu soda bikarbone. Otopinu ostavite da djeluje nekoliko sati, ukoliko je potrebno i preko noći, ali ju s vremena na vrijeme prokućkajte. Sljedećeg jutra sve što morate napraviti jest dobro isprati posudu. Sve masne mrlje trebale bi nestati, isto kao i neugodan miris. Sodu bikarbonu možete zamijeniti i bijelim vinskim octom.

Također, kako bi vaše plastične posude bile dugotrajne, važno je slijediti upute za njihovu uporabu, koje se najčešće nalaze na bočnoj vanjskoj strani ili na dnu posude s vanjske strane. Oznake će vam reći je li posuda namijenjena za korištenje u mirkovalnoj pećnici, može li se stavljati u zamrzivač, može li se jesti diretno iz nje...

Ukoliko usvojite ove preporuke, osigurat ćete dug život svojim plastičnim posudama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 05:27