Pipe, miješalice, tuševi i kotlići

Elementi u kućanstvu važni za uštedu vode i energije

Iako ne spadaju striktno u kućanske aparate, odlučili smo malo pozornosti posvetiti i pipama, miješalicama i kotlićima zbog velikog napretka koji su ti elementi doživjeli posljednjih godina, a važni su zbog ušteda vode i energije koje ostvaruju. Martina Živković iz tvrtke Grohe navodi da današnje miješalice imaju funkcije koje štede naše vrijeme, novac i prirodne resurse te čak pomažu pri smanjivanju emisija CO2.

Postoje serije proizvoda koji se lako čiste, voda se pušta na dodir, ili čak bez kontakta, gdje možete personalizirati postavke tuša, imate garanciju na sustave 20 godina ili čak doživotno, a idu i toliko daleko da samo tipkom na daljinskom upravljaču iz kreveta može postaviti temperaturu vode. – Prema istraživanju BDEW-a u Njemačkoj, svaka osoba u kućanstvu troši prosječno 124 litre vode na dan. Ako uzmemo da u Hrvatskoj prosječno kućanstvo ima četiri člana, to je 14,88 m3 mjesečno ili 178 m3 na godinu.

S proizvodima koji imaju napredne karakteristike kao što je npr. Grohe EcoJoy smanjuje se potrošnja za gotovo 56 m3, odnosno na 122 m3 godišnje. To znači da se može uštedjeti više od 650 kuna na godinu samo pravilnim odabirom miješalica i vodokotlića – objašnjava Martina Živković. Kotlići su gotovo bešumni, a za razliku od klasičnih, koriste gotovo upola manju količinu vode za ispiranje. Kristina Popović iz tvrtke Pipa objašnjava nam na koji način vodu štede tuševi nove generacije.

– Kod takvih tuševa protok vode je manji, ali je raspršivanje isto. Recimo, Hansa tuševi imaju tipku kojom otvarate vodu na četiri minute. Termostat omogućuje točno određivanje topline vode te sprečava naglu promjenu temperature (u kupaonicama s protočnim bojlerom) uz potrošnju vode od 12 l po minuti. Obične slavine za tuš kadu puštaju oko 19 l u minuti, a tuš ručice od 12 l po minuti na više.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 19:50