‘Otporno na metke‘

Ovu ‘neuništivu‘ vrstu posuđa nezasluženo prati pet mitova, ovdje je sve što trebate znati

 SHUTTERSTOCK
Ako ste je do sada izbjegavali zbog čestih predrasuda, moguće je da ćete vrlo brzo promijeniti mišljenje

Gusano posuđe, odnosno ono koje je napravljeno od lijevanog željeza, potencijalno je jedna od najboljih investicija koje možete napraviti u svojoj kuhinji. Vrlo je lako moguće da doma već imate jedan ili više komada ovog posuđa koje je u vašoj obitelji već generacijama. Za ove tave, posude i lonce česta je šala da su otporni na metke, što sjajno predočava kolika je njihova dugotrajnost i izdržljivost, a upravo to su jedni od njihovih najjačih aduta. Ali ne i jedini.

Lijevano željezo je čvrst materijal koji može podnijeti teže uvjete i oštre temperature bez loma ili oštećenja, što znači da posuđe zadržava svoj izgled i funkcionalnost dugi niz godina. Pa, iako ga gotovo svatko od nas ima u svojoj kuhinji, nerijetko o njemu imamo pogrešne pretpostavke.

Mit broj 1: Teško za održavanje

Jedan od najčešćih mitova je da je ovo posuđe teško održavati. Kako se radi o željezu, već na prvu je jasno da je gotovo nemoguće da ono pukne ili da se površina ozbiljnije oguli. Ovo je posuđe čvrsto kao kamen, napravljeno je da bi trajalo i ne zahtijeva posebne uvjete skladištenja. Jedna od opasnosti je potencijalno hrđanje, no u tom slučaju se hrđa može relativno lako skinuti uz pomoć žičane mrežice. Ne treba se bojati konkretnog ribanja hrđavih dijelova, a nakon njega je poželjno posudu dobro nauljiti kako bi se ponovno stvorio zaštitni sloj.

Mit broj 2: Loše provodi toplinu

Još jedna zabluda koju brojni od nas imaju je to da se površina posuđa od lijevanog željeza ravnomjerno zagrijava. To nije istina, a termalna provodljivost ovog materijala iznosi otprilike trećinu ili četvrtinu provodljivosti koju ima, primjerice, aluminij. Ipak, željezo ima svoje adute. Jednom kad se ono zagrije, jako dugo ostaje vruće, što je od velike važnosti kad, primjerice, pečemo meso. Zbog ovih zakona fizike važno je znati pravilno se pripremiti za korištenje posuđa od lijevanog željeza. Ako želite da se vaša tava ravnomjerno zagrije, stavite ju na plamen i pustite da se grije barem desetak minuta ili ju zagrijte u pećnici u periodu od 20 do 30 minuta. Tu dolazimo do još jednog svojstva ovog materijala. Za razliku od brojnih drugih, on je poseban i po tome što ima veliku emisiju topline. U prijevodu, to znači da ne grije samo hranu na mjestu na kojem je ona u dodiru s tavom ili loncem, nego da toplina zrači i na površini većoj od toga.

Potonja informacija može vam biti iznimno korisna kada razmišljate o tome koja jela pripremiti u posuđu od lijevanog željeza. Ono je svakako dobar izbor za, primjerice, pečenje mesa, pomfrija ili pak pripremanje bogatog variva, a, ukoliko imate posuđe koje može u pećnicu, svakako je opcija da u njemu napravite kukuruzni kruh ili neku vrstu pite.

Ako, pak, tek razmišljate o nabavci ovakvih tava i lonaca, veliki izbor različitih oblika i veličina možete naći u Lesnina XXXL poslovnicama i webshopu.

Tamo se, među ostalim, ističu kvalitetan pribor i posuđe robne marke Homeware Professional s kojim će priprema ukusnih jela postati jednostavna i laka. Njihovi su proizvodi pogodni i za korištenje u pećnici, zahvaljujući emajl premazu koji je postojan na temperaturi do cca 260 °C, a mogu se koristiti u svim vrstama kuhinja te na svim vrstama štednjaka.

Mit broj 3: Nije pogodno za kiselu hranu

Prilikom korištenja gusanog posuđa – bilo da se radi o pripremanju hrane u pećnici ili na štednjaku – treba imati na umu da, osim činjenice o emisiji topline, još jedna stvar utječe na to koju ćemo hranu pripremati u njemu. Ovo posuđe je u značajno manjoj mjeri otporno na lijepljenje hrane od, recimo, teflona. No to, naravno, ovisi o vrsti i starosti komada posuđa, kao i o tome koliko smo dobro začinili hranu: zagrijavanjem masnoće i ulja u posudi gradite zaštitni sloj koji sprječava da se hrana lijepi. Kisele namirnice postepeno skidaju taj sloj, zbog čega bi kisele tekućine trebalo izbjegavati na samom početku korištenja novog gusanog posuđa jer će vam to otežati stvaranje zaštitnog sloja. No kasnije ne trebate biti u strahu. Ako redukcija bijelog vina ili pak umak od rajčice ipak malo skinu postojeći sloj, neka vam narednih nekoliko jela koja ćete u toj posudi spremati budu specijaliteti koji traže više ulja i stvari će ponovno doći na svoje mjesto.

image
SHUTTERSTOCK

Mit broj 4: Ne smije se prati deterdžentom

Po pitanju brige nakon kuhanja, postoji više načina na koje možete očistiti posuđe od lijevanog željeza. Jedan od njih je najjednostavnije brisanje podloge papirnatim ubrusom, a igra i pranje toplom vodom s malo deterdženta. Bitno je samo da gus nikako ne stavljate u perilicu za posuđe niti da ne koristite agresivne deterdžente. Također je izrazito važno da sve tave i posude potpuno osušite nakon svake uporabe, a nije ih poželjno ostaviti da se natapaju u sudoperu.

image
SHUTTERSTOCK

Mit broj 5: Uz njega se ne smije koristiti metalni pribor

Jedna od čestih teorija je da se uz gusano posuđe ne smije koristiti metalni pribor za kuhanje jer u tom spoju može lako doći do guljenja ili drugog oštećenja posuđa. No, lijevano je željezo vrlo otporno. Ako primijetite da se počinju ljuštiti komadići crnog materijala, veća je vjerojatnost da se radi o karboniziranim ostacima hrane nego da je riječ o samoj površini tave ili lonca.

Sve u svemu, uz pravino rukovanje, ovo će vam posuđe biti saveznik generacijama.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Lesnine XXXL.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. studeni 2024 22:57