PRIPAZITE

Ovo su uobičajene pogreške koje radite s bojlerom, a ponekad vas mogu koštati i stotine eura

 BRIZMAKER/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Dok su proračuni rastegnuti zbog skokova računa za plin i struju, to bi se moglo svesti na više od pukog poskupljenja energije, prema Danielle Robinson, voditeljici kategorije centralnog grijanja u Toolstationu postoje neke uobičajene pogreške koje bi vas mogle koštati stotine eura ne samo zimi, već i ljeti, prenosi The Sun.

Zapravo, potencijalni trošak, ako se naprave pogreške i zanemare problemi, lako bi mogao biti veći od 3000 eura za novi bojler i instalaciju.

"Dobra vijest je da postoje jednostavna podešavanja koja možete napraviti kako biste smanjili troškove u nadolazećim mjesecima - i kako biste izbjegli potpuni kvar bojlera." - izjavila je Danielle.

Ostavljanje bojlera uključenim 24/7

Prema Danielle, mnogi ljudi griješe ostavljajući svoj bojler uključen cijelo vrijeme. Suprotno uvriježenom mišljenju, skuplje je držati grijanje u domu stalno uključenim, nego u određeno doba dana. To je zato što se gubitak topline prirodno događa. Danielle upozorava da topla voda 24/7 znači da trošite više energije nego što je potrebno - ali srećom većina bojlera ima tajmere. Postavljanjem mjerača vremena na vaš bojler, možete osigurati da grijete vodu samo kada je to potrebno.

Danielle predlaže da bi se isplatilo grijati vodu samo ujutro i navečer, ako se to uklapa u vašu dnevnu rutinu – ako je to vrijeme kad se tuširate.

Zaboravljate redovito servisirati bojler

Kućni proračuni mogu biti rastegnuti do krajnjih granica zbog tekuće krize troškova života, ali ne možete si priuštiti smanjenje troškova održavanja bojlera u pokušaju da uštedite novac. Servisiranje vašeg bojlera je najbolji način da vaš dom funkcionira tijekom hladnijih mjeseci. Servisi identificiraju probleme poput naslaga kamenca i curenja prije nego što se pogoršaju ili postanu skupi za popravak. To može pomoći u sprječavanju gubitka topline – dugoročno štedi novac.

Možda se čini kao još jedan trošak, ali to je cijena koju vrijedi platiti.

Postajete lijeni oko odzračivanja radijatora

Ovaj se savjet više odnosi na radijatore – za razliku od vašeg bojlera – ali je ipak važna pogreška koju treba izbjegavati.

"Zanemarivanje vaših grijaćih jedinica je lažna ekonomija", rekla je Danielle.

Odzračivanje radijatora najbolji je način da oni učinkovito griju vašu kuću – i dobar način da smanjite svoje račune."

Opredijeli se

Dok pregledavate svoj bojler, ovo bi mogao biti dobar trenutak da razmislite o ulaganju u pametni termostat. Jedan od ovih zgodnih malih uređaja mogao bi poboljšati energetsku učinkovitost vašeg doma, pomažući vam uštedjeti novac.

Međutim, imajte na umu da dolaze s malom početnom investicijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 12:48