OBRATITE POZORNOST

Ovo su stvari koje mogu uzrokovati električne požare u domu: Zaštitite se na vrijeme

 Unsplash
Nakon što steknete osnovno razumijevanje električnih kvarova, možete provjeriti uobičajene uzroke električnih požara u vašem domu

Prvo, dobra vijest: kako se naše razumijevanje najčešćih uzroka električnih požara razvija, tako se razvija i naša sposobnost zaštite od njih. Zbog toga je broj električnih požara u kućanstvima u stalnom padu. Međutim, unatoč ovom trendu, električni kvarovi i dalje su činili 13 posto požara u stambenim zgradama između 2012. i 2016., što ih čini drugim vodećim uzrokom požara u kućama. Iako je postignut napredak, još uvijek je važno razumjeti što uzrokuje električne požare kako biste mogli bolje zaštititi svoj dom od njih.

Nakon što steknete osnovno razumijevanje električnih kvarova, možete provjeriti uobičajene uzroke električnih požara u vašem domu i utvrditi je li sve u ispravnom stanju.

image
Unsplash

Uzrok broj 1 električnih požara

Kvar na električnim lukovima je naziv koji se daje svakom stanju u kojem električna energija ide negdje drugdje, a ne tamo gdje je namijenjena. Ponekad se kvar javlja kada struja skače s jednog vodiča na drugi. To se može dogoditi kada oštećene električne žice, izlizani kabeli ili labavi električni spojevi dopuštaju da struja pobjegne iz određenog puta i prijeđe na drugi.

Kratki spojevi su posebna vrsta kvara i još jedan uobičajeni električni problem koji izaziva požar. U kratkom spoju struja ne skače s jednog vodiča na drugi. Umjesto toga, istrošeni kabel za napajanje ili neispravno ožičenje omogućuje struji da slijedi put koji nije predviđen, a da ne napravi skok.

Bez obzira gdje se električna energija proizvodi ili koliko daleko putuje, njezin je krajnji cilj doći do tla. Kada stvari idu kako je planirano, struja u vašem domu teče tamo gdje vam je potrebna, a zatim se šalje u zemlju. Međutim, ako električna struja može pronaći prečac, apsolutno će ga prihvatiti.

Kada se pojave, kvarovi mogu proizvesti visoku temperaturu, lako izazivajući požar. Kako bi se to spriječilo, građevinski propisi često nalažu da se u domovima i poduzećima moraju instalirati prekidači s električnim lukom. Prekidači se ugrađuju u vašu kutiju za prekidače i najbolje ih je postaviti od strane kvalificiranog električara.

image
Unsplash

2. Rasvjetna tijela

Prilikom mijenjanja žarulja ključno je da koristite žarulju odgovarajuće snage. Ako žarulja od 40 W pregori, a sve što imate kod kuće su žarulje od 75 W, primamljivo je upotrijebiti žarulju veće snage. Oduprite se iskušenju. Korištenje žarulje veće snage može izazvati požar.

Ako želite više svjetla bez kupnje druge svjetiljke, razmislite o prelasku na LED žarulje. LED žarulje rade pri nižoj snazi dok proizvode više osvjetljenja. Također stvaraju manje topline od tradicionalnih žarulja sa žarnom niti.

image
Unsplash

3. Pogrešno korišteni produžni kabeli

Produžni kabeli mogu uvelike olakšati život, ali, nažalost, često se koriste nepropisno - ponekad s razornim posljedicama. Kako biste bili sigurni dok koristite produžni kabel, uvijek pazite da koristite odgovarajući produžni kabel za posao i nikada nemojte koristiti unutarnje kabele vani.

Također je važno provjeriti koliki električni naboj može podnijeti produžni kabel. Produžni kabeli se ocjenjuju pomoću amperaže. Ako ih koristite s uređajem ili električnim uređajem koji troši više ampera nego što kabel može podnijeti, to će uzrokovati pregrijavanje i postati opasnost od požara. Mnogi nisu namijenjeni za upotrebu s električnim aparatima koji troše snagu, poput mikrovalnih pećnica.

Nikada nemojte spajati produžne kabele jedan u drugi i izbjegavajte provlačenje kroz zidove i stropove ili ispod tepiha. Prije korištenja produžnog kabela, pregledajte ga kako biste bili sigurni da je u dobrom stanju i da premaz nije potrgan ili izrezan.

image
Unsplash

4. Grijači prostora

Električni grijači prostora jedan su od najčešćih uzroka električnih požara zimi. Najgori su oni s pregrijanim zavojnicama. Zavojnice u ovim grijačima postaju toliko vruće da mogu zapaliti požar u trenutku kada ih dotakne zavjesa na prozoru ili drugi zapaljivi predmet, a izravan kontakt nije uvijek neophodan. Tepih, tapecirani namještaj i drugi zapaljivi materijali mogu se zapaliti u neposrednoj blizini ovih grijača čak i bez izravnog kontakta.

Ako trebate koristiti prijenosni grijač, odaberite zatvoreni stil radijatora. Oni imaju pokrivene toplinske zavojnice kako bi se smanjio rizik od kontakta, ali ćete ih i dalje morati držati podalje od zapaljivih predmeta. Izbjegavajte ih koristiti na površinama s tepihom i neka budu upaljeni samo kada ste prisutni u prostoriji. Nikada ne ostavljajte bez nadzora grijač prostora bilo koje vrste.

image
Unsplash

5. Loše promjene

Ponekad su požari na struji u kući rezultat lošeg izbora. Preveliki osigurači su uobičajeni. Ako određeni osigurač stalno iskače, primamljivo je staviti onaj veće snage u električnu ploču kako biste održali protok struje. Ovo je loša ideja.

Osigurači se isključuju s razlogom, a taj razlog je sprječavanje električnih požara. Pozivate na opasnost ako osigurač zamijenite jačim. Umjesto toga, shvatite u čemu je problem i riješite ga, bilo da to znači da ćete mikrovalnu pećnicu uključiti negdje drugdje ili da vam električar pomogne u rješavanju problema. Uvijek zamijenite loše osigurače čim otkrijete problem, ali to učinite s novom jedinicom istih specifikacija.

6. Preopterećenje utičnica

Ponekad morate priključiti više električnih uređaja. Duple utičnice ili produžni kabeli su izvrstan način da proširite svoj električni prostor, ali ih pažljivo koristite. Pokušajte ne ispuniti svaku utičnicu na traci.

Imajte na umu da, iako vaša utičnica može podnijeti više uređaja, još uvijek postoji ograničenje koje vaša električna utičnica može podnijeti. Utičnice dobivaju snagu iz vaše zidne utičnice, koju možete preopteretiti. Samo zato što su ostali otvori na priključku ne znači da biste trebali priključiti više stvari.

image
Unsplash

7. Problemi s neispravnim utičnicom

Čak i ako je ožičenje u vašem domu u izvrsnom stanju, same električne utičnice mogu se pokvariti i povećavaju rizik od požara kada se to dogodi. Ako imate utičnicu koja radi samo ponekad, vrijeme je da je zamijenite. Također biste trebali zamijeniti svoje električne utičnice ako vam se čini da su kabeli uključeni u utičnicu labavi umjesto da se čvrsto drže na mjestu.

Naravno, utičnica koja ne radi je također znak problema. Nažalost, takve utičnice mogu biti posljedica oštećenja same utičnice ili oštećenja negdje drugdje u električnom sustavu. Ako ste za "uradi sam" projekte i ako vam je ugodno raditi sa strujom, možete sami pokušati zamijeniti pokvarenu električnu utičnicu. Ako nova utičnica ne uspije riješiti problem, neka električar pronađe glavni izvor problema i riješi ga umjesto vas.

Električna utičnica koja iz koje dimi također je veliki znak da nešto nije u redu. Ne pokušavajte sami riješiti ovaj problem. Isključite strujni krug utičnice i odmah pozovite električara ako vidite ovo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 04:40