Dobro je znati!

Ovo su greške koje svaki dan radite pri punjenju mobitela i time mu skraćujete vijek trajanja

 ADAM RADOSAVLJEVIC/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA

Teško da danas itko može "normalno" funkcionirati bez mobitela. Ok, čast iznimkama koji nekako to ipak uspiju, ali budimo realni. Mobiteli su postali, iz više razloga, potreba koju je teško ignorirati.No, jeste li se ikada pitali zašto današnji mobiteli imaju tako kratki vijek trajanja? Mi vam u nastavku donosimo neke od razloga. Prije svega, svoj mobitel morate pravilno održavati i znati ga pravilno napuniti. Ako to ne znate i radite krivo, sigurno će vaš mobitel imati kraći rok trajanja. Pa, koje su to greške koje radimo?

image
JAKUB PORZYCKI/NURPHOTO VIA AFP

Ostavljanje punjača u utičnici. Ok, o ovome većina nas ni ne promišlja kao nešto problematično, ali svakako jest.Prvo, ostavljanje punjača u utičnici osigurat će vam veće račune za struju, a to je i opasno.Transformator oslobađa toplinu, a povećanje topline može dovesti do požara ili kratkog spoja u transformatoru koji može izazvati požar.

image
PREDRAG ZDRAVKOVIC/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Drugo, puštate da se baterija isprazni do kraja i onda ga punite do 100 posto? Baterije mobitela izrađene su od litija i rade u ciklusima punjenja. Ako pustite da vam se baterija polako isprazni do kraja, zapravo polako uništavate svoj uređaj. Također ne smijete puniti do 100 posto, niti ostavljati mobitel na punjaču dulje od toga. Punjenje do kraja zapravo skraćuje vijek trajanja zbog određenog broja ciklusa punjenja. Osim toga, ostavljanje mobitela na punjaču preko noći dovodi do većeg računa za struju, prekida ciklusa punjenja i pregrijavanja uređaja.

image
RUSLAN NASSYROV/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Tu je i razlog koji glasi -korištenje mobitela tijekom punjenja. Pražnjenje baterije tijekom punjenja predstavlja veliko opterećenje za bateriju. Ako trebate nešto učiniti na svom mobitelu, skinite ga s punjača, a kada završite - vratite ga na punjač.To je najsigurnije.

image
JAKUB PORZYCKI/NURPHOTO VIA AFP

Na kraju, tu je korištenje raznih punjača. Pri kupnji novog mobitela uz njega dobivate i odgovarajući punjač. Stoga uvijek koristite njega, a ne druge punjače koji su vam dostupni. Snaga punjenja je različita za svaki punjač i mobitel, a važno je uvijek puniti odgovarajućom snagom. Ipak, za punjenje je uvijek bolje koristiti utičnicu nego druge uređaje, poput prijenosnog računala. Svakako imajte to na umu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 23:14