promišljen odabir

Ovo su čimbenici koje morate uzeti u obzir pri odabiru građevinskog materijala za svoj dom

 VLADIMIR VLADIMIROV/GETTY IMAGES
Prije svakog početka morate uzeti u obzir različite varijable koje mogu utjecati na budući postupak izgradnje kuće

Građevinska industrija koristi niz građevinskih materijala za mnoge elemente strukture doma. Arhitekti s građevinskim inženjerima razgovaraju o nosivosti materijala koje odabiru. Najčešći materijali su beton, drvo, čelik i kamen. Svaki ima različitu snagu, težinu i izdržljivost, što ih čini pogodnim za različite primjene.

Prije svakog početka morate uzeti u obzir različite varijable koje mogu utjecati na budući postupak izgradnje kuće. Najvažniji od njih vjerojatno je pravilan izbor građevinskog materijala. Ono što odaberete ovisi o području vašeg doma u kojem ćete ga koristiti i o značajkama lokacije kuće, između ostalog.

image
STUDIO CHLOROPHYLLE SERGE NIED/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Prije nego što kupite zalihe, trebali biste shvatiti da niti jedan materijal ne odgovara svima kada je u pitanju gradnja. Ali ne zaboravite uzeti u obzir sljedeće pri odabiru materijala za izgradnju kuće:

1. Hibridna konstrukcija

Danas se veliki broj kuća gradi hibridnim strukturama. Metode izgradnje hibridnog drveta integriraju drvo s drugim materijalima (npr. čelikom, betonom i staklom) i postupcima kako bi se dobila različita strukturna rješenja.

Obično se hibridna kuća sastoji od ugodne mješavine različitih materijala, kao što su reciklirano drvo, prirodni kamen, egzotično tvrdo drvo ili čelik. Ovi kombinirani materijali nude poseban karakter svakoj hibridnoj kući.

image
DEMAERRE/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

2. Troškovi izgradnje

Prva briga pri odabiru građevinskog materijala i komponenti je cijena. To je značajan problem jer ograničava vaše želje. Što su materijali skuplji, naravno, i vaš proračun je veći. Nisu svi skupi predmeti dugotrajni, a održavanje jeftinijih s vremenom može biti skupo. Stoga birajte građevinske materijale koji su isplativi i dugoročni.

image
VLADIMIR VLADIMIROV/GETTY IMAGES

3. Trajnost

Trajnost materijala jedan je od bitnih okvira koje svaki izvođač analizira. Građevinski materijali moraju biti održivi i dugotrajni kako bi preživjeli vrijeme, okoliš i sve strašne događaje poput urušavanja.

Iako većina pojedinaca ima osnovno razumijevanje o trajnosti građevinskih materijala, studija može biti korisna pri usporedbi različitih materijala. Na primjer, ako želite stvoriti nešto što bi izdržalo velike nepogode, čelik je izvrstan izbor. Očekuje se da će imati dug životni vijek jer cinkov oksid štiti i površinu i unutrašnjost tvari.

Čelik je izdržljiv materijal zbog premaza od cinka nanesenog tijekom procesa pocinčavanja. Korozija se događa kada se kemikalije običnih metala spoje s varijablama okoliša i seizmičkim pojavama, tvoreći složenu vrstu oksida odgovornih za hrđu. Na kraju, pobrinite se da su korišteni materijali dobre kvalitete i da obavljeni radovi zadovoljavaju zahtjeve građevinskog zakona.

image
HISPANOLISTIC/GETTY IMAGES

4. Prilagodljivost

Razvoj bilo koje građevine i odabir materijala trebali bi uzeti u obzir buduću uporabu. Također razmislite o ponovnoj uporabi strukture i upotrijebite materijale koji omogućuju prilagodbu ili buduću zamjenu. Što je materijal fleksibilniji, manje je otpada uzrokovano promjenom zahtjeva ili preferencija. Stoga vam je potreban prilagodljiv građevinski materijal jer će on zgradu učiniti otpornom na katastrofe.

5. Energetska učinkovitost

Najfiniji materijali za izgradnju energetski učinkovite kuće su reciklirani čelik, a dostupne su i vrste izoliranog betona koje nude izvrsno zadržavanje topline. Kvalitetno napravljeno krovište koje je povezano sa solarnim panelima postiže vrhunsku energetsku učinkovitost. Iako solarne ploče nisu potrebne za energetski učinkovitu kuću, nekoliko varijabli može uključivati:

- nepropusna konstrukcija

- zračno brtvljenje oko vrata, prozora, otvora i otvora

- visoko učinkoviti kućanski i rashladni sustav

- bolja izolacija u zidovima, podrumu, potkrovlju

image
VLADIMIR VLADIMIROV/GETTY IMAGES

Jeftiniji materijali obično imaju lošiju energetsku učinkovitost. Razmislite koliko su izolirani zidovi, prozori, vrata i krovni materijali koje odaberete. Odabir skupljeg materijala ponekad nadoknađuje troškove buduće uštede energije jer se manje električne energije i plina koristi za hlađenje i zagrijavanje vaše kuće.

Priličan je izazov odabrati odgovarajući građevinski materijal za vaš dom. Trebali biste znati koji čimbenici mogu utjecati na vašu odluku i upoznati se s glavnim značajkama materijala kao što su trajnost, osjetljivost na vlagu ili utjecaj na okoliš. Potrebno je i provesti dubinsku analizu građevinskog materijala u smislu upotrebljivosti, isplativosti i učinkovitosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 02:03