RIJEŠITE GA SAMI

Ovo je razlog zašto se voda nakon pranja zadržava u bubnju perilice za rublje

 /SHUTTERSTOCK
Sporo otjecanje ili stajaća voda u bubnjevima perilice može biti posljedica jednostavnog začepljenja ili neispravnog mehaničkog dijela

Skupljanje vode u bubnju perilice rublja ne znači nužno da ćete biti preplavljeni troškovima popravka uređaja. Ovaj problem može imati više od jednog uzroka te ga je prosječnom vlasniku kuće često lako dijagnosticirati i riješiti.

U ovom ćemo članku proći kroz nekoliko savjeta za rješavanje problema s perilicom rublja kako bismo vam pomogli utvrditi razlog problema s odvodom vode iz perilice rublja nakon ciklusa centrifuge. U procesu ćemo također pregledati kako ukloniti vodu iz bubnja perilice rublja.

image
/SHUTTERSTOCK

Mogući uzroci nakupljanja vode u bubnju perilice

Sporo otjecanje ili stajaća voda u bubnjevima perilice može biti posljedica jednostavnog začepljenja ili neispravnog mehaničkog dijela. Ali prije nego što pobliže pogledamo najčešće uzroke, jedno upozorenje: ako je vaša perilica rublja još uvijek pokrivena jamstvom proizvođača, možda biste trebali izbjeći pokušaje da je sami popravite. Neka jamstva poništavaju se kada korisnik ili neovlašteni tehničar rastavi stroj ili pokuša bilo kakav popravak. Ako se vaša perilica pokvari dok je još pod jamstvom, najbolje je da proizvođač riješi problem.

1. Odvodni filtar perilice rublja je začepljen

Mnoge perilice rublja - a posebno stariji modeli - imaju odvodne filtre za hvatanje dlačica, komadića tkanine i drugog otpada. Većina proizvođača i kućnih stručnjaka preporučuje čišćenje ovih filtara otprilike svaka tri mjeseca. Pretjerano zaprljan filtar može umanjiti učinkovitost perilice rublja i uzrokovati sporo ispuštanje vode.

2. Odvodno crijevo je začepljeno

Sve perilice rublja imaju odvodno crijevo za odvođenje otpadne vode. Obično je izrađeno od krute plastike koja je valovita kako bi se omogućila fleksibilnost. Svaka vrsta začepljenja u odvodnom crijevu naravno znači da otpadna voda iz perilice rublja nema kamo otići.

Kako biste provjerili odvodnu cijev svoje perilice, isključite uređaj i odmaknite ga od zida. Najprije vizualno provjerite ima li cijev uskih zavoja ili pregiba. Moguće je da ste nenamjerno priklještili ili zavrnuli crijevo zadnji put kada ste pomaknuli stroj.

Ako se čini da uvijanje ili savijanje nije problem, moguće da je u pitanju začepljenje. Postavite veliku kantu pokraj perilice i uklonite crijevo sa zida, držeći slobodni kraj podignutim. Stavite crijevo u kantu da vidite istječe li voda iz stroja. Ako nije, provucite vodoinstalatersku žicu kroz crijevo da provjerite postoji li začepljenje. Kuglice dlačica, nakupine kose, pa čak i mali odjevni predmeti sve su to moguće prepreke.

image
/SHUTTERSTOCK

3. Odvodna pumpa je neispravna

Ako je vaše odvodno crijevo pročišćeno i voda je slobodno otjecala kada ste odvojili crijevo od zida, tada je moguće da je neispravna pumpa odgovorna za lošu odvodnju vašeg stroja. Možda ste primijetili da je vaše odvodno crijevo podignuto, spojeno na zid malo iznad same perilice. Crpka radi na izbacivanju vode iz stroja i potiskivanju je kroz odvodno crijevo.

Odvodne pumpe su osjetljive na začepljenja i mogu se pokvariti kao i svaka druga mehanička komponenta uređaja. Ako primijetite da vam perilica curi ili proizvodi čudne zvukove uz stajaću vodu u bubnju, vjerojatno je problem s pumpom.

Provjerite odvodnu pumpu tako da isključite stroj i odmaknete ga od zida. Vjerojatno ćete morati ukloniti stražnju pristupnu ploču. Uklonite pumpu prema specifikacijama proizvođača i provjerite ima li na njoj ostataka. To može biti kosa, prašina, vlakna, tkanina, mali odjevni predmeti, novčić ili neki drugi predmet koji ste možda zaboravili izvaditi iz džepova odjeće prije početka ciklusa pranja.

Ako ne primijetite zapreku, crpka je vjerojatno neispravna. Vjerojatno možete pronaći identičnu zamjenu na mreži ili u lokalnoj trgovini hardvera.

4. Senzor poklopca ili prekidač ne funkcionira

Prekomjerna količina vode koja se nalazi u bubnjevima perilice rublja—osobito u modelima s gornjim punjenjem—ponekad je posljedica lošeg senzora. Neki modeli uređaja imaju senzor koji detektira kada je poklopac zatvoren. Ako senzor osjeti da je poklopac otvoren, onemogućit će ciklus pranja ili centrifuge.

Senzor poklopca možete testirati tako da pokrenete ciklus, ostavite poklopac otvorenim i ručno pritisnete prekidač poklopca prstom. Ako stroj ne uspije registrirati da je prekidač pritisnut, moguće je da je senzor neispravan. Zamjene su dostupne na internetu ili u trgovinama i često ih je lako ugraditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 18:00