TRIK DANA

Ovo je jedini način za uklanjanje mrlja s rublja. Bolje od izbjeljivača

 /Shutterstock

Postoji sastojak koji može ukloniti sve vrste mrlja s rublja. Otkrit ćemo vam o čemu je riječ. Tijekom dana smo stalno u pokretu i dolazimo u kontakt s tvarima koje bi mogle oštetiti ili zaprljati našu odjeću. Većina ovih mrlja dolazi od hrane koja padne na nas ili čak od znoja, posebno u razdobljima visokih temperatura kada aureole ostaju posebno na bijelom rublju.

Rublje: kako ukloniti mrlje

Kada živimo s djecom ili tinejdžerima, ili kada radimo u kontaktu s prirodom ili smo sportaši, odjeća nam se često zamrlja zemljom ili travom i te se mrlje teško uklanjaju.

Kuhari znaju zaprljati pregače sastojcima koje koriste u kuhinji, zapravo se vrlo rijetko dogodi da se kuhar ne zaprlja pripremajući određena jela.

Dakle, kad se radi o mrljama koje nisu nestale nakon prvog pranja, prisiljeni smo koristiti agresivnije proizvode i ponovno ih prati.

No, moramo biti jako oprezni jer određeni proizvodi mogu oštetiti tkaninu, a s vremenom se mogu i pokvariti, pa nam se može dogoditi da moramo baciti u smeće neki odjevni predmet.

Kako se to ne bi dogodilo, prvo morate utvrditi porijeklo mrlje i djelovati na vrijeme kako biste spriječili da je tkanina upije, a potom je morate što prije ukloniti.

image
/Shutterstock

Metoda dokazivanja budala

Ako se radi o mrljama od vina ili bilo koje druge tekućine, obično na to mjesto odmah trebate staviti nešto praškasto, poput natrijeva bikarbonata ili soli, koji imaju tendenciju upijanja vlage i stoga ne prodiru u tkaninu i ne oštećuju je.

Ako, pak, niste stigli na vrijeme, možete posegnuti za vrlo učinkovitim lijekom. Sodu bikarbonu uvijek treba staviti u zdjelu tople vode, a zatim trebate natopiti zahvaćeni odjevni predmet.

Nakon nekoliko sati namakanja mrlja je nestala, ali ako se to ne dogodi, uzmite malo sode bikarbone i pomiješajte je s vinskim octom te pripremite smjesu.

Ovu smjesu, u koju se može dodati i limunov sok, treba staviti na mrlju i ostaviti nekoliko minuta na suncu, a zatim istrljati četkicom za zube ili spužvom da mrlja potpuno nestane.

U tom procesu morate biti vrlo oprezni jer ako se radi o osjetljivim tkaninama, mogle bi se oštetiti.

Na internetu postoje i druge metode za uklanjanje mrlja, ovisno o vrsti, ali ova je metoda najučinkovitija zbog posvjetljujućih svojstava sode bikarbone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. travanj 2024 18:26