STARI TRIKOVI

Ovih dana mrlje od voska po domu znamo kako lako očistiti! Postoje dva primarna pristupa

 Unsplash
Kada se radi o čišćenju otopljenog voska, postoje dva primarna pristupa: primjena topline ili zamrzavanje

Proliveni vosak, bilo da je riječ o svijećama koje kapaju kad su upaljene ili su se prevrnule, može zadati glavobolju. Posao uklanjanja prolivenog voska može biti dosadan, ali korištenje uobičajenih kućanskih predmeta za taj zadatak može unijeti malo lakoće u posao.

Kada se radi o čišćenju otopljenog voska, postoje dva primarna pristupa: primjena topline ili zamrzavanje. Najbolja metoda ovisi o tome gdje se vosak prolio, budući da će postojati predmeti koji su bolji za jedan pristup u odnosu na drugi. Ovaj vodič nudi tri metode korištenja topline za čišćenje voska i jednu opciju za sigurno uklanjanje voska s predmeta koji mogu podnijeti smrzavanje.

image
Unsplash

Kako ukloniti vosak sušilom za kosu

Upotreba sušila za kosu za omekšavanje i topljenje voska tako da bude dovoljno savitljiv za brisanje papirnatim ručnicima najbolja je metoda za čišćenje većine prolivenog voska i nereda. Iako je to jednostavan proces, može biti zamoran i dugotrajan, ovisno o tome koliko se voska prolilo.

Što ćete trebati

Sušilo za kosu

Papirnati ručnici

Korak 1: Koristite sušilo za omekšavanje voska

Uključite sušilo za kosu, počevši s najnižim postavkama topline i protoka zraka, i usmjerite ga na izlijevanje, držeći ga oko centimetar od voska. Podesite udaljenost do voska, kao i postavke topline i protoka zraka, kako biste osigurali da sušilica otopi vosak.

Korak 2: Obrišite vosak papirnatim ručnicima

Dok se vosak topi, obrišite ga papirnatim ručnicima. Papirnati ručnici su idealni jer će papir upiti vosak. Okrenite i/ili zamijenite papirnati ručnik jer njegovi dijelovi postanu zasićeni voskom.

Korak 3: Radite po dijelovima kako biste uklonili vosak

Radeći u dijelovima, ponavljajte korake 1 i 2 dok se sav vosak ne ukloni.

image
Unsplash

Kako ukloniti vosak glačalom

Druga metoda koja se temelji na toplini za čišćenje prolivenog voska je korištenje glačala za ponovno zagrijavanje voska, u kombinaciji sa smeđim papirom koji ga upija dok se topi.

Što ćete trebati

Glačalo

Smeđi papir

Korak 1: Zagrijte glačalo

Zagrijte glačalo, počevši od najniže razine.

Korak 2: Pokrijte vosak smeđim papirom

Položite list smeđeg papira preko voska, zatim stavite glačalo na vrh papira. Toplina iz glačala otopit će vosak koji će se upiti u smeđi papir.

Korak 3: Pratite napredak i prilagodite se

Provjerite donju stranu papira jer vosak počinje omekšavati i upijati se u papir. Ako je potrebno, povećajte postavku topline na glačalu i okrećite smeđi papir dok njegovi dijelovi budu zasićeni voskom.

image
Unsplash

Kako ukloniti vosak kipućom vodom

Ovo je još jedna metoda za topljenje voska s predmeta koji mogu izdržati izlaganje toplini i dovoljno su mali da stanu u lonac s kipućom vodom.

Što ćete trebati

Veliki lonac

Kliješta (po izboru)

Korak 1: Prokuhajte vodu

Zakuhajte veliki lonac vode.

Korak 2: Potopite predmet

Stavite predmet na koji se prolio vosak u kipuću vodu. Vosak će se otopiti i isplivati na vrh vode.

Korak 3: Izvadite predmet iz vode

Nakon što se vosak otopi s predmeta, uklonite ga iz vode hvataljkama kako biste zaštitili ruke. Alternativno, uklonite lonac s vatre, ostavite vodu da se ohladi, zatim skinite vosak s vrha vode prije nego što izvadite predmet.

Korak 4: Skinite vosak

Skinite vosak s vrha vode i bacite ga u smeće (izbjegavajte izlijevanje voštane vode u odvod). Upotrijebite lopaticu za uklanjanje voska iz vruće vode ili ostavite vodu da se ohladi i uklonite ručno kada voda ima temperaturu koja je sigurna za rukovanje.

image
Unsplash

Kako ukloniti vosak u zamrzivaču

Kada se vosak smrzne, skuplja se, što ga čini lakim za uklananje s tvrdih površina. Ako se vosak prolio po malom predmetu ili predmetima koji mogu stati u zamrzivač, ova metoda je jednostavna, relativno laka opcija.

Što ćete trebati

Zamrzivač

Žlica ili nož za maslac (po izboru)

Korak 1: Stavite predmet u zamrzivač

Predmet prekriven voskom stavite u zamrzivač.

Korak 2: Skinite smrznuti vosak

Kako se vosak smrzava, skupit će se i može se odvojiti noktom, nožem za maslac ili rubom žlice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. ožujak 2024 10:19