TREBA PAZITI

Ovako se kašmir ispravno pere i čisti bez oštećenja osjetljivog materijala

 Unsplash
Najbolji način pranja kašmira je ručno i to je obično posao koji traje najviše 15 minuta (čak i manje!)

Kašmir ima reputaciju da ga je teško prati, ali to nije pošteno: kašmir je prilično lako njegovati i može se prati na više načina. Dok je ručno pranje idealan način čišćenja kašmira, odjeća i dodaci od kašmira mogu se uglavnom prati u perilici.

U ovom vodiču pronaći ćete upute za njegu kašmira, uključujući savjete za ručno i strojno pranje, tretiranje mrlja, sušenje i čuvanje odjevnih predmeta od kašmira.

image
Unsplash

Osnove njege kašmira

Najbolji način pranja kašmira je ručno. Ako nikada niste ručno prali odjevni predmet, to vam može prizvati sliku dugih sati provedenih pogrbljeni nad daskom za pranje rublja, ali zapravo je ručno pranje predmeta od kašmira posao koji traje najviše 15 minuta (obično manje!) uključuje četiri laka koraka. Budući da se kašmirom ne smije pretjerano rukovati, pri ručnom pranju predmeta od kašmira preporučuje se deterdžent koji se ne ispire.

Kašmir se također može prati u perilici rublja, pod uvjetom da se poduzmu neke mjere opreza, ali se međutim, ne smije sušiti u sušilici; Kašmir uvijek sušite na zraku kako biste spriječili skupljanje, habanje ili nabore.

Prije pranja upotrijebite tehniku ​​koja se zove tretiranje mrlja kako biste uklonili mrlje i laganu prljavštinu s kašmira. Tretiranje mrlja pomoći će skratiti vrijeme pranja, što je idealno jer se kašmirom ne smije pretjerano rukovati niti ga pretjerano izlagati vodi.

Prije spremanja kašmira važno je da su vlakna čista; s vremenom se čak i najmanje mrlje mogu učvrstiti, a dugotrajni mirisi proizvoda za osobnu njegu poput losiona, parfema, kolonjske vode ili dezodoransa mogu privući štetočine. Prilikom skladištenja prirodnih vlakana potražite zaštitne vrećice od lana ili pamuka koje omogućuju disanje tih tkanina.

Trebam li kemijski čistiti kašmir?

Kemijsko čišćenje, unatoč onome što inzistiraju na mnogim oznakama za njegu, nije najbolji način za čišćenje kašmira i druge vune. Otapala koja se koriste u kemijskom čišćenju uklanjaju prirodna ulja koja se nalaze u kašmiru, odnoseći sa sobom prekrasnu mekoću kašmira i ostavljajući vlakna sklonija oštećenjima. Osim toga, kemijsko čišćenje nije tako učinkovito u uklanjanju neugodnih mirisa kao pranje na bazi vode.

image
Unsplash

Kako ručno prati kašmir

Kašmir ne voli da se njime pretjerano rukuje niti da bude izložen vodi dulje vrijeme. Stoga budite brzi i nježni prilikom ručnog pranja kašmira.

Što ćete trebati

Deterdžent koji se ne ispire

Umivaonik

Ručnik

Ravni stalak za sušenje

Korak 1: Odredite mjesto za pranje

Odredite dovoljno veliko mjesto za vodu, deterdžent i odjevni predmet od kašmira s dovoljno prostora za kretanje vaših ruku kroz vodu. Obično će umivaonik ili kada biti najbolje mjesto za ručno pranje kašmira, ali može se koristiti i posuda.

Korak 2: Napunite posudu

Napunite posudu otprilike do pola hladnom vodom, ostavljajući dovoljno prostora za pomicanje odjeće i ruku. Dodajte malu količinu deterdženta koji se ne ispire, slijedeći upute proizvođača o doziranju.

Korak 3: Operite i namočite kašmir

Pažljivo stavite odjevni predmet od kašmira u otopinu deterdženta, koristeći ruke da ga potpuno potopite. Zatim rukama nježno protresite odjeću kako biste osigurali da voda i deterdžent prodru u njezina vlakna, uklanjajući prljavštinu. Ostavite odjeću da se natopi u otopini deterdženta 10 minuta. Ispustite vodu od pranja.

image
Unsplash

Korak 4: Osušite odjeću na zraku

Nakon što ispustite vodu, rukama pritisnite kašmir dok je još u umivaoniku kako biste istisnuli višak vode. Nemojte cijediti kašmir jer će se vlakna uvrnuti, uzrokujući rastezanje ili habanje. Položite odjevni predmet na suhi ručnik i smotajte ga da iscijedite još više vode. Na kraju, položite pulover da se osuši na zraku na suhom ručniku ili ravnoj rešetki za sušenje. Nemojte vješati mokru odjeću od kašmira da se osuši, jer će težina mokrih vlakana uzrokovati istezanje predmeta.

Kako prati kašmir u perilici rublja

Kašmir se može uspješno i sigurno prati u stroju koji nema središnju miješalicu. Ako je vaš stroj s gornjim punjenjem i središnjom miješalicom, ne preporučuje se strojno pranje osjetljivih tkanina jer plastična rebra na miješalici mogu oštetiti tkaninu.

Što ćete trebati

Deterdžent siguran za vunu

Mrežasta torba za pranje

Ručnik ili ravni stalak za sušenje

Korak 1: Stavite kašmir u zaštitnu vrećicu

Stavite odjevni predmet u zaštitnu mrežastu vrećicu, koja će pomoći u sprječavanju oštećenja uzrokovanih trenjem. Perite kašmir s drugim osjetljivim ili laganim predmetima poput donjeg rublja i laganih pidžama. Izbjegavajte pranje kašmira s glomaznim ili teškim predmetima kao što su traperice, trenirke ili ručnici.

Korak 2: Odaberite postavke ciklusa i temperature

Kašmir treba prati u hladnoj vodi koristeći osjetljivi ili nježni ciklus. Ako vaš stroj ima zasebnu postavku za duljinu ciklusa, odaberite najkraći dostupni ciklus. Kašmirom se ne smije pretjerano rukovati, stoga ga perite uz što manje trenja i izlaganja vodi.

Korak 3: Osušite kašmir na zraku

Nakon pranja odjevni predmet od kašmira položite da se osuši na zraku. Ravna mrežasta rešetka za sušenje je idealna, ali kašmir se također može sušiti ravno na ručniku. Okrenite odjevni predmet kako biste pospješili ravnomjerno sušenje.

image
Unsplash

Kako tretirati mrlje na kašmiru

Tehnika koja se zove tretiranje mrlja dobar je način za njegu kašmira. Tretiranje na mjestima može se koristiti za rješavanje mrlja, kao i za nakupljanje prljavštine iz okoliša i tijela koje može stvoriti prljavštinu na manžetama i ovratnicima.

Što ćete trebati

Tekući deterdžent za pranje rublja ili proizvod(i) za tretiranje mrlja

Tkanina svijetle boje

Korak 1: Nanesite deterdžent na mrlju

Umočite svijetlu krpu u tekući deterdžent za pranje rublja ili u odgovarajući proizvod za tretiranje mrlja. Upotrijebite krpu za vrlo nježno tapkanje po mrlji, pazeći da ne trljate ili na drugi način grubo rukujete vlaknima. To će ostrugati tkaninu, uzrokujući habanje. Ne preporučuje se korištenje četke za pranje rublja na kašmiru.

Korak 2: Isperite deterdžent

Isperite krpu u čistoj vodi i nježno prijeđite preko područja koje ste tretirali nekoliko puta kako biste uklonili deterdžent, ispirući krpu po potrebi dok se ne uklone svi ostaci.

Korak 3: Ostavite kašmir da se osuši

Pustite da se kašmir potpuno osuši na zraku prije nošenja ili spremanja odjevnog predmeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 09:41