ZNAJU JAPANCI

Ovaj jednostavni trik uštedjet će vam nekoliko sati za sušenje rublja

 /SHUTTERSTOCK

Pronaći savršen način za brzo i učinkovito sušenje rublja ponekad se čini kao neugodna misija, pogotovo u malom stanu. Sušilica rublja svakako bi olakšala stvari, ali oni koji ju nemaju moraju se osloniti na starinsku metodu sušenja - na užetu za vješanje rublja s kvačicama ili na stalku za sušenje. Iako su ove metode svima poznate, postavlja se pitanje koja je učinkovitija.

Najbolje rješenje je, naravno, objesiti rublje na otvorenom, na osunčanoj poziciji. Time odjeća dobiva dovoljno prostora, brže se suši te se izbjegava pojava plijesni i neugodog ustajalog mirisa. No, dolaskom zime sušenje na otvorenom traje puno dulje nego u ljetnom periodu, pa se mnogi okreću unutarnjim stalcima. Ali kako ubrzati proces sušenja?

Jedna japanska metoda pokazala se posebno obećavajućom jer, tvrdi se, štedi prostor i vrijeme, a istodobno pomaže pri sušenju rublja! Naime, japanski časopis Oggi piše kako sve ovisi o tome na koji je način odjeća postavljena na stalak.

Ako se odjeća različitih dužina objesi preblizu jedna drugoj, proces sušenja se produžuje. trik je u slaganju rublja u obliku luka, na način da se najduže stvari objese s vanjske strane, a najmanje na srednje rešetke. Japanci tvrde da ovaj način slaganja skrajuće vrijeme sušenja rublja, a razlog se krije u skupljanju toplog zraka i ispravanju vlage.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 02:26