oprez

Ova stvar u kupaonici može vam jako naštetiti: od iritacije kože do respiratornih problema

 /SHUTTERSTOCK

U našem kućanstvu možemo pronaći puno kemikalija i proizvoda s kojima moramo znati pravilno postupati. Neke stvari koje posjedujemo mogu biti vrlo štetne, a da toga nismo ni svjesni.

Prema stručnjacima iz PlumbNationa, štetni predmet koji neki ljudi imaju u kupaonici jest zavjesa za tuširanje i to ako je napravljena od PVC-a. To je zato što je većina zavjesa za tuširanje izrađena od PVC-a, vrste plastike koja sadrži razne dodatke za poboljšanje fleksibilnosti i izdržljivosti.

Međutim, kada su PVC zavjese za tuširanje izložene toplini i vlazi, kao što je to slučaj kada se tuširate, mogu "otpustiti hlapljive organske spojeve (VOC) i druge štetne kemikalije u zrak." Dugotrajna izloženost njima može dovesti do zdravstvenih problema poput iritacije kože, respiratornih problema, pa čak i hormonske neravnoteže. Osim učinaka koje PVC zavjese za tuširanje mogu imati na vaše zdravlje, one imaju i ogroman utjecaj na okoliš, piše The Sun.
"Proizvodnja i zbrinjavanje PVC-a doprinosi zagađenju okoliša. Tijekom proizvodnje štetne kemikalije ispuštaju se u zrak i vodu, a nepravilnim zbrinjavanjem može doći do ispiranja tih tvari u tlo i podzemne vode", kažu stručnjaci iz PlumbNationa. Umjesto PVC zavjese stručnjaci savjetuju onu od materijala poput poliestera ili pamuka. Također, ne zaboravite ih redovito prati kako se na njima ne bi naselile bakterije i plijesan, prenosi Mondo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2024 14:59