OTKRIVAMO SVE O DRŽAVNIM POTICAJIMA ZA UŠTEDU ENERGIJE

Certifikat će vam trebati i za energetsku obnovu pročelja!

U Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja prošli je tjedan predstavljen novi sustav elektroničkog izdavanja dozvola za gradnju i uporabu, tzv. e-dozvole. Usput su najavljeni i neki novi projekti, a još je jednom istaknuto da uskoro kreću subvencije za energetsku učinkovitost u zgradarstvu.

Iako se o energetskom certificiranju zgrada učestalo govori već mjesecima – barem smo mi više puta o tome pisali – početkom godine nastala je prava pomutnja oko toga što se mora, a što ne certificirati… Dakle, razjasnimo: niti jedan objekt ne treba imati energetski cetifikat ako se trenutačno koristi, odnosno ako se u njemu živi ili radi. Međutim, ako se objekt – bilo da je riječ o postojećim stambenim, poslovnim, mješovitim, javnim zgradama ili pak novogradnji, pa čak i zgradama u fazi gradnje – želi prodati, iznajmiti ili dati u leasing, mora imati energetski certifikat. Izuzetak su jedino ruševine objekta i samostojeći objekti površine manje od 50 četvornih metara, kao što su primjerice manje vikendice i pomoćni objekti. Stanovi u zgradama, bez ozbira na njihovu pojedinačnu površinu, moraju imati energetski certifikat!

Dio novca i građanima

To je posebno bitno uzme li se o obzir skorašnji projekt Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, a riječ je o energetskoj učinkovitosti u zgradarstvu. Naime, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost tijekom ove godine u sklopu programa energetske obnove stambenih zgrada planira sufinancirati projekte sa 97 milijuna kuna. Dio tog novca dobit će i građani koji će se posredovanjem jedinica lokalne samouprave ili upravitelja zgrada moći kandidirati za natječaje Fonda. Sredstva će se davati za obnovu pročelja, toplinsku izolaciju, termoizolaciju krova, zamjenu stare stolarije, ali i za ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije. Raspisivanje natječaja očekuje se u ožujku.

Međutim, prema najavama ministrice Anke Mrak Taritaš, u energetskoj obnovi stambenih zgrada neće moći sudjelovati oni objekti koji nemaju energetski certifikat. Naime, na novinarski upit moraju li i stanovi površine manje od 50 kvadrata u zgradama imati certifikat, ministrica je potvrdno odgovorila, a usput istaknula zašto je energetski certifikat poželjan zapravo za sve nekretnine.

– I stanovi površine manje od 50 kvadrata moraju imati certifikat ako se prodaju ili iznajmljuju, ali neusporedivo je bolje da cijela zgrada ima energetski certifikat, a ne samo pojedini stanovi. Uskoro krećemo u energetsku obnovu pročelja i oni koji ne budu imali certifikat, neće moći konkurirati za sredstva za obnovu pročelja – izjavila je.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i prije je subvencionirao energetsku učinkovitost zgrada, dok su građani koji su podnosili prijave na natječaje županija, gradova ili općina na čijem se području nalazi obiteljska kuća, morali, među ostalim, dostaviti dokaz o prebivalištu i vlasništvu nad objektom te posjedovati odgovarajući pravomoćni akt kojim je dopuštena gradnja obiteljske kuće u kojoj se planira provedba projekta.

Više neće biti korupcije

Država za obiteljske kuće i zgrade namjerava platiti 40 posto troškova za obnovu pročelja ili zamjenu sustava grijanja, dok konkretni kriteriji za natječaj koji se očekuje početkom ožujka još nisu poznati, ali prema najavi, certifikat će biti jedan od njih.

No, osim energetske učinkovitosti, u Ministarstvu je bilo riječi o novom sustavu elektroničkog izdavanja dozvola za gradnju i uporabu, tzv. e-dozvole. Riječ je o projeku vrijednom 1,4 milijuna kuna, koji bi do početka travnja trebao zaživjeti u cijeloj Hrvatskoj, a cilj mu je maksimalno skratiti dosadašnji dugotrajan i kompliciran postupak izdavanja dozvola potrebnih za gradnju na maksimalno 30-ak dana.

Tako bi građani, odnosno projektanti putem online aplikacije https://dozvola.mgipu.hr mogli sami podnositi zahtjeve za dozvolu, a istodobno će u svakom trenutku moći vidjeti u kojoj se fazi nalazi njihov zahtjev. Osim toga, dostupni će im biti i podaci o svim nadleženim uredima, ovlaštenim arhitektima, prostornim planovima, zakonskoj regulativi i proceduri izdavanja dozvola.

– To je automatizirani postupak izdavanja dozvola. Više nema mogućnosti da bilo tko radi na drukčiji način, sve procedure su složene i ne može se niti jedna faza preskočiti. Ako je sva predana dokumentacija uredna, dozvola može biti izdana u istom danu – rekla je ministrica i dodala kako je tim sustavom smanjen prostor za korupciju, dok je težište odgovornosti na projektantima koji moraju dostaviti svu potrebnu dokumentaciju, a referenti će samo pratiti usklađenost zahtjeva s prostornim planovima.

Edukacija službenika

Da bi sustav zaživio, u cijeloj Hrvatskoj počinje obuka 900 službenika koji će raditi na izdavanju dozvole u 53 područna ureda, a izrađena je i web aplikacija za referente. Do kraja godine najavljeno je još nekoliko projekata: e-arhiva, u kojoj bi trebale biti pohranjene sve već izdate dozvole, e-certifikat za energetsku učinkovitost zgrada i e-inspektor koji bi trebao nadgledati rad u sustavu. Priprema se i jedinstvena baza o kretanju cijena na tržištu nekretnina, o čemu smo već pisali.

VAŽNO

  1. Natječaj za novo pročelje, izolaciju ili krov raspisuje se početkom ožujka.
  2. Građevinska dozvola može biti izdana u jednom danu, a maksimalno u 30-ak dana.
  3. 97 milijuna kuna iznos je kojim Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost tijekom ove godine u sklopu programa energetske obnove.
  4. 40% namjerava platiti država za obiteljske kuće i zgrade za obnovu pročelja ili zamjenu sustava grijanja.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 16:24