CIJELI ŽIVOT U KRIVU

Ogulite li vi banane prije jela? Stručnjaci tvrde da krivo konzumirate ovo voće, evo što je ispravno

 /SHUTTERSTOCK

Banane su jedna od najomiljenijih vrsta voća na cijelom svijetu. Dokazano je da su izuzetno zdrave jer su bogate važnim hranjivim sastojcima koji pomažu probavi, mišićima, čuvaju srce, a mogu biti korisne i tokom dijete.

Banane se konzumiraju svježe, ali i kao dodatak za brojne zdrave napitke ili kao sastojak za kolače.

Na pitanje kako se jedu banane većina ljudi će reći da jednostavno ogule koru i konzumiraju mekani, unutrašnji dio ploda. Međutim, stručnjaci ističu da je to velika greška i da svi mi zapravo cijeli život na pogrešan način jedemo ovo voće.

Operi, oguli pa baci koru

Kako je objasnila Tamika Sims jedan od direktorica prehrambenih tehnologija u Međunarodnom savjetu za informacije o hrani, svako voće bez obzira koje je u pitanju potrebno je oprati prije nego što ga konzumirano. To se odnosi i na banane koje imaju debelu koru, pa većina ljudi misli da je na taj način plod zaštićen i siguran za upotrebu.

- Voće koje ima debelu koru treba oprati čistom tekućom vodom, čak i ako ju namjeravate baciti. Ovo se odnosi i na banane. Iako prljavština može biti vidljiva na koži, dugotrajni pesticidi ili mikrobi kao što su salmonela nisu nužno vidljivi, a mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme - objasnila je Sims za Yahoo News.

Ona je naglasila da se to odnosi i na povrće kao što je mrkva, peršin, krumpir čija kora se guli i baca.

image
/SHUTTERSTOCK

- Svaki plod bez obzira da li je u pitanju voće ili povrće treba dobro oprati prije jela. Nikad ne znate koliko bakterija ima na ljuski, koliko ostataka pesticida. Obavezno perite čak i organske proizvode kojima gulite ljusku- dodala je.

Kako je naglasio još jedan stručnjak za sigurnost hrane Trevor Craig i voće s debelom korom kao što su banane ili avokado podjednako je osjetljivu na bakterije kao i voće s tanjom korom.

- Debela kora kod banana otežava bakterijama i prljavštini ulazak u samu voćku, ali kad gulite koru možete kontaminirati unutrašnjost prijenosom bakterija s kore na meso ploda. Pranje voća možda nije savršeno, ali smanjuje rizik od prijenosa bakterija. Također, na ovaj način ćete ukloniti pijesak, prljavštinu, štetočine i pesticide - pojasnio je on.

Po njihovom savjetu obavezno perite ruke nakon čišćenja voća i povrća da ne bi došlo do unakrsne kontaminacije proizvoda. Higijena je ključni uvjet za sigurno rukovanje hranom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. studeni 2024 11:28