KALJENO STAKLO

Ogrebotine na staklenim površinama: Uklonite sve nesavršnosti uz malo truda

 Unsplash
Kaljeno staklo koristi se za osiguranje u područjima kao što su vrata za tuš kabine, prozori automobila i još mnogo toga

Kaljeno staklo je jače od standardnog stakla. Kad se razbije, kaljeno staklo se raspršuje u sitne bezopasne komadiće, a ne u opasne krhotine. Koristi se za osiguranje u područjima kao što su vrata za tuš kabine, prozori automobila, namještaj za terase, krovni prozori i još mnogo toga. Ako imate stakleni stol, gotovo je sigurno od kaljenog stakla.

image
Unsplash

Kako se proizvodi kaljeno staklo

Staklo je kaljeno ili toplinskom obradom ili kemijskim postupkom. Ovaj specijalizirani proces zagrijavanja obavlja se u pećnici za kaljenje koja ima najmanje 600 stupnjeva Celzija. Nakon zagrijavanja, staklo se brzo hladi zrakom pod visokim pritiskom. Tijekom tog procesa vanjska površina stakla hladi se brže od središta. Ova metoda staklu daje snagu stvaranjem kompresije na vanjskoj površini stakla. Staklo u kompresiji teže je razbiti.

Kemijski proces koji se koristi za kaljenje stakla također stvara kompresiju na vanjskom staklu izmjenom iona na površini. Ovo je skuplja metoda od topline, pa se ne koristi široko.

Popravljanje ogrebotina na stolu

Sve dok ogrebotina nije previše duboka, trebali biste je moći popraviti ili barem minimalizirati njezin izgled. Postoji nekoliko DIY opcija uz koje možete pokušati popraviti ogrebotinu. Neke metode zahtijevaju više vremena i rada od drugih.

image
Unsplash

Zalijepite vosak

Pokušajte koristiti vosak koji je posebno napravljen za drveni namještaj. Popunjava manje ogrebotine i također pomaže da se svjetlost odbija od površine, čineći sve ogrebotine na vašem staklenom stolu manje vidljivim.

Komplet za poliranje stakla

Komplet za poliranje stakla možete kupiti po prilično niskoj cijeni. Osim kompleta, trebat će vam i električna bušilica. Pričvrstite jastučić iz kompleta na bušilicu, nanesite priloženu smjesu za čišćenje i izbrišite ogrebotine na staklu. Opet, sve dok ogrebotina nije preduboka, komplet za poliranje će vjerojatno učiniti trik, a siguran je za kaljeno staklo.

image
Unsplash

Poliranje za metal

Ovo je još jedan jednostavan trik koji može dati učinkovite rezultate. Prvo očistite površinu stola ili površine. Zatim nanesite malu količinu metalnog laka na čistu, meku krpu i utrljajte je u ogrebotinu. Nemojte biti previše agresivni jer biste mogli stvoriti dodatne ogrebotine. Ali ako pravilno nanesete lak, možda će uspjeti.

Lak za nokte

Svakodnevni lak za nokte još je jedan jednostavan DIY trik kako biste se riješili onih dosadnih ogrebotina na vašem staklenom stolu ili površini. Prozirnim lakom za nokte lagano obojite ogrebotinu. Nakon što ostavite da se osuši, to je to! Ogrebotina je nestala.

image
Unsplash

Soda bikarbona i pasta za zube

Napravite pastu od sode bikarbone, bijele paste za zube i vode. Uzmite blago vlažnu krpu i nanesite malo paste, a zatim je lagano utrljajte u ogrebotinu kružnim pokretima. Možda ćete morati ponoviti ovaj postupak nekoliko puta da biste vidjeli rezultate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 10:42