AI PREPORUKE

Oduvijek ste željeli obnoviti staru kuću? Ovo su savjeti što je sve nužno

 AI
Koji su prvi koraci kod obnove vanjske i unutarnje, koje stručnjake savjetovati, što je važno vezano za statiku objekta

Stare kuće mogu biti jako šarmantne. Obnova može biti izazovan, ali i vrlo ispunjavajući projekt. Prije nego što se započne s obnovom, potrebno je prvo procijeniti u kakvom se stanju kuća nalazi. Nekoliko je ključnih faktora koje treba uzeti u obzir prilikom obnove stare kuće, u ovom slučaju od opeke s krovom od crijepa.

image
AI

Nužna je prvo procjena stanja kuće - važno je temeljito pregledati kuću. Potrebno je provjeriti stanje krova, zidova, temelja, instalacija (struja, voda, plin) te eventualnih oštećenja koja treba sanirati. Potom, sanacija vlage - vlaga može biti ozbiljan problem kod starih kuća, stoga je važno provjeriti postoje li bilo kakva oštećenja koja dopuštaju prodor vlage.

Kod starih kuća bitna je i zamjena dotrajalih dijelova - u sklopu obnove možda će biti potrebno zamijeniti dotrajalu stolariju, oluke, krovne letve, cijevi, te provjeriti stanje krovišta. Vezano za obnovu krova - krovni pokrov od crijepa zahtjeva posebnu pažnju i održavanje. Stoga, provjerite jesu li crjepovi u dobrom stanju i jesu li pričvršćeni na krovnu konstrukciju na ispravan način. Također, potrebno je zamijeniti dotrajale letve i oluke te sanirati eventualne propuste na krovu.

Kod obnove unutrašnjosti - interijer kuće isto može zahtijevati popravke i obnovu, poput zamjene podova, vrata i prozora, sanacije zidova i uređenja kupaonice i kuhinje.

image

foto: AI

Kada planirate obnovu stare kuće, važno je zapamtiti da se neke stvari ne mogu ispraviti samo površnim popravcima. Ponekad je potrebno zamijeniti cijelu konstrukciju ili instalacije kako bi kuća bila sigurna i funkcionalna.

Općenito, uvijek je najbolje potražiti stručnu pomoć. Kod obnove starih kuća, može se angažirati različite stručnjake ovisno o potrebama projekta. Neki od stručnjaka su građevinski inženjer može pomoći u procjeni stanja kuće, izradi plana obnove i pružiti stručne savjete o potrebnim popravcima i zahvatima, arhitekt može pomoći u projektu obnove i dizajniranju prostora unutrašnjosti kuće, električar za instalacije električne mreže, zamjeni starih instalacija i osiguravanju sigurnosti električnih instalacija.

Dobro će doći i vodoinstalater u zamjeni starih cijevi, instalaciji novih vodovodnih i kanalizacijskih sustava, te u instalaciji opreme u kupaonicama i kuhinjama, krovopokrivač može pomoći u sanaciji krovišta i zamjeni dotrajalih krovova, te stolar za zamjenu dotrajalih vrata, prozora, podova i namještaja. Zidar i tesar nužni su za popravke zidova, zidarske radove i postavljanju nove konstrukcije. Majstor za suhu gradnju postavit će gipskartonske ploče, te izolaciju zidova i stropova. Uvijek je preporučljivo potražiti kvalificirane stručnjake koji imaju iskustva u obnovi starih kuća.

image
AI

S obzirom na to da se velik dio Hrvatske nalazi u potresnoj zoni kod obnove stare kuće dobro je provjeriti i njenu statičku sigurnost. Statičko ojačanje stare kuće je nužno kada se ustanovi da postoje neki nedostaci u konstrukciji koji mogu ugroziti stabilnost kuće. Dobro je razmotriti statičko ojačanje starih zgrada koje su izgrađene prije donošenja modernih građevinskih propisa. U prošlosti, konstrukcija zgrada nije uvijek bila podložna strogim propisima kao što je danas. Mnoge stare kuće izgrađene su bez odgovarajućih temelja. Kroz vrijeme moguće je i da su se dogodila promjene u tlu, koje se nalazi ispod kuće zbog raznih razloga kao što su poplave, potresi, erozija ili nepravilno odvođenje oborinskih voda. Ove promjene mogu uzrokovati pomicanje kuće i deformaciju konstrukcije.

Ako je kuća stara više desetljeća, statičko ojačanje može biti potrebno kako bi se osigurala njena stabilnost. Također, ako se promijeni namjena kuće, primjerice iz stambenog objekta u poslovni, tada će možda isto biti potrebno napraviti neka strukturna poboljšanja kako bi se kuća prilagodila novoj namjeni.

Ovaj članak nastao je u suradnji novinara Jutarnjeg lista i umjetne inteligencije. Za dio teksta korišteni su podaci članka ChatGPT -a, koji su provjereni, dok je ilustracije naslikao jedan od AI alata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 12:42