Prije i poslije

Od komada drveta do lampe

Brend Wood Works poznat je po tome što njegov osnivač voli staro drvo te od njega raznim procesima obrade stvara jedinstvene ukrase, predmete i namještaj te je u procesu prije svega naglasak na ekologiji

Iako je danas to dosta rijetka pojava, prije, kada su se na našoj obali još proizvodili drveni brodovi, u samoj konstrukciji broda postojao je dio naziva brodski čep, koji je služio za sprječavanje prodiranja vode u brod. Takozvani brodski čep bio je valjkastog oblika i obično je bio izrađen od dobro prosušene jelovine. Danas se s brodskim čepovima uglavnom susreće samo Puljanin Josip Balta iz brenda Wood Works, dok se šeće po plažama južne Istre, a sada mi, preko njega. Naime Josip se bavi izradom unikatnih drvenih predmeta od naplavina koje pronađe u svojim šetnjama. Nekada su to komadi koje mora do radionice prevesti traktorom, a nekada su to manji komadi drva poput spomenutog čepa. Nas je ponajviše zainteresirala jednostavnost, ekonomičnost i održivost kojom Balta izrađuje svoje rukotvorine.

Ovom prilikom je, nakon što je pronašao jedan lijepi primjerak brodskog čepa, učinio da on postane dojmljiva stolna lampa, a mi smo zamolili Josipa da nam objasni kako je taj proces tekao.

- Prvi put kad sam pronašao takav komad drva, nisam ni znao što je to - otkriva nam Balta i nastavlja: - Ali kad sam se malo raspitao, stariji ljudi su mi rekli da se zapravo radi o brodskom čepu sa starih drvenih brodova. Taj prvotni izgled čepa je doista zanimljiv i izrazito podatan za bilo kakve preinake. Jedan dio drva je širi od drugoga pa je ta forma zanimljivija, jer nije jednolična, a i stabilnija je. Što se tiče same obrade čepa, nisam imao baš puno posla. Formu sam zadržao, samo sam trebao izbrusiti drvo i nanijeti sloj lanenog ulja.

Balta nam također govori da je u procesu njegovog rada sve orijentirano prema reciklaži i ekologiji pa iz tog razloga koristi prirodno laneno ulje, koje nije štetno za okoliš, a i u slučaju da neki mališan poželi polizati njegove proizvode, roditelji nemaju brige da može imati neželjenu reakciju. U nastavku nam ovaj kreativac objašnjava kako je nakon brušenja i premazivanja još jedino u samom čepu morao napraviti rupu za grlo od žarulje i kabel, i njegov posao je bio gotov. Saznajemo da mu je za cijeli proces trebalo svega sat vremena i jedan posjet trgovini električne opreme. Možda bismo olako zaključili da jednostavnije ne može, ali prvo je trebalo zaviriti u budućnost da bi se od odbačenog komada drva vidjela svjetiljka, a to ne može baš svatko.

Jednostavnom obradom brodskog čepa i umetanjem žice s grlom unutar njega u kratkom periodu nastaje retro lampa

TROŠKOVNIK

• Kabel s grlom za žarulju 29,99 kn

• Žarulja Edison G125 E27 60W 81,00 kn

• Spužvica za premazivanje drva 1,40 kn

• Laneno ulje 1 l 19,00 kn (potrebno iskoristiti samo 1 dcl)

UKUPNO: 131,39 kn

Više Baltinih unikatnih predmeta možete pronaći na Facebooku Josip Balta i na Instagramu.

Foto. Josip Balta/Wood Works

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 16:40