ČEST PROBLEM

Nikako ne možete ukloniti hrđu sa svoje kade? Rješenje se nalazi u vašoj smočnici

 /SHUTTERSTOCK

Hrđa nastaje kada metali poput željeza stupaju u interakciju s kisikom u zraku i u vašoj vodi. Ovi metali se prirodno ne nalaze u vodi, ali jezera, rijeke i zalihe podzemne vode imaju mnogo metala na pretek. Drugim riječima, ako živite negdje gdje je voda tvrda, vaša je kada osjetljiva na hrđu.

Još jedan krivac? Hrđave cijevi propuštaju metalne čestice kroz slavine, što dovodi do ružnih nakupina. Također, ostavljanje metala poput limenki s kremom za brijanje ili brijača na ili u blizini kade doprinosi stvaranju hrđe.

Kako ukloniti hrđu s vaše kade

Srećom, postoji nekoliko načina na koje se možete riješiti neprivlačnih mrlja od hrđe, a najbolje je što materijale koji su vam potrebni vjerojatno već imate u svom domu. U nastavku ćemo razmotriti nekoliko različitih metoda kojima možete pokušati očistiti svoju kadu.

Iscijedite limun i sol preko mrlje

Dobro ste pročitali. Kisela priroda limuna čini ih savršenim sredstvom za uklanjanje hrđe. Zapravo, komercijalna sredstva za uklanjanje hrđe često sadrže kiseline koje pomažu u otapanju hrđe, stoga razmislite o soku od limuna kao o jeftinoj alternativi. Ovaj proces traje samo minutu aktivnog rada.

Nožem ostružite sav višak i vidljivu hrđu, pazeći da ne ogrebete kadu. Iscijedite sok od limuna preko mrlje dok ju potpuno ne prekrijete i pospite kuhinjskom solju.

Ostavite da odstoji 24 sata, iscijedite još soka od limuna ako u bilo kojem trenutku izgleda potpuno suho. Isperite mjesto hladnom vodom i gledajte kako vam hrđa odlazi. Nije upalilo? Ponavljajte postupak dok vaša kada ne bude bez hrđe.

Napravite pastu od sode bikarbone i octa

Soda bikarbona i ocat zajedno čine brzo i jednostavno rješenje za uklanjanje hrđe. Ocat je svestrano sredstvo za čišćenje, a kiselost će pomoći u otapanju hrđe. Dodavanje tri dijela lagano abrazivne sode bikarbone u jedan dio octa stvarno može pomoći u uklanjanju tih mrlja. Ova je metoda posebno korisna protiv tvrdokornih mrlja hrđe, a možete je koristiti i za uklanjanje naslaga sapuna i naslaga kamenca.

Napravite pastu koristeći tri dijela sode bikarbone i jedan dio octa. Nanesite pastu na spužvicu za ribanje i njome obrišite mrlju od hrđe. Pustite da odstoji najmanje jedan sat kako bi se smjesa osušila na zraku. Isperite mrlju hladnom vodom, ponavljajući postupak za iznimno teške mrlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 23:30