Ako planirate spremati zimnicu ove jeseni, nikako nemojte zaboraviti prvo sterilizirati teglice i poklopce. Kako se pravilno steriliziraju teglice da bi ukiseljena salata, džem i ajvar dugo trajali donosimo u nastavku.
Što je potrebno za sterilizaciju teglica?
- Staklene posude bez poklopaca
- Posuda za vodu
- Hvataljka
- Papirnati ubrus
Prvo dobro operite vaše tegle čistom vodom i deterdžentom. Potom ih stavite u posudu, s otvorom, tako da voda bude nekoliko centimetara iznad vrha tegli. Zagrijte vodu do ključanja. Kada počne ključati upalite tajmer. Prema Američkom Nacionalnom centru za čuvanje hrane u domaćinstvu, na manje od 300 metara nadmorske visine, teglama je potrebno deset minuta u ključaloj vodi. Dodajte minutu za svakih dodatnih 300 metara nadmorske visine. Kada su sterilizirane, osušite ih jednu po jednu.
Što je potrebno za sterilizaciju poklopaca?
Nije dovoljno očistiti samo tegle. Svaki dio koji dolazi u kontakt s hranom mora biti čist, a to uključuje i poklopce. Međutim, nikada ne kuhajte poklopce zajedno s praznim teglama jer ih možete iskriviti, što će onemogućiti pravilno zatvaranje i kasnije utjecati na kvalitetu vaše hrane.
Ubacite poklopce u toplu vodu kako biste ih očistili. Pratite iste vremenske smjernice kao i kod tegli, s potapanjem od najmanje deset minuta i dodatnim minutama za svakih 300 metara nadmorske visine. Po isteku vremena, hvataljkama oprezno izvadite poklopce iz vode i položite na papirnate ubruse. Kada se ohlade prebrišite ih i slobodno koristite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....