PROVJERENI TRIKOVI PROTIV SPARINE

Ne volite klima uređaje i ventilatore, a nepodnošljivo je vruće? Evo trikova kako rashladiti prostoriju u kojoj boravite (i sebe)!

 /SHUTTERSTOCK

U vrućim ljetnim danima, svatko od nas traži način kako se najbolje rashladiti. Pogotovo u domu. Ako ste jedna od onih osoba koje ne podnose klima uređaje, evo nekoliko trikova kako možete rashladiti svoj dom.

Čim je unutra toplije nego vani, u stanu brzo postane nepodnošljivo. Nijedan ventilator neće pomoći, jer on samo raspuhuje topli zrak. Klimatizacija obično uključuje previše troškova, vrlo je kontroverzna zbog ekoloških razloga a mnogi ljudi je ne podnose. Dakle, što možete učiniti kada vam ljeti u stanu ili kući postane prevruće? A zbog vrućine posebno patimo u spavaćoj sobi? Evo naših 10 savjeta za hladan stan ljeti.

image
/SHUTTERSTOCK

1.Zamračite stan

Kako se stan ne bi pretvorio u saunu, tijekom dana ga ne izlažite suncu – barem na osunčanim stranama. Rolete su idealne za to. One čine svojevrsnu barijeru i osiguravaju da toplina ostane vani. Unutarnja sjenila trebaju imati reflektirajući solarni i toplinski premaz, inače će zagrijavati zrak u prostoriji. Zavjese s unutarnje strane doma nisu idealne za zaštitu od topline, ali su bolje nego da uopće ne štite od sunca. U idealnom slučaju, zavjese bi trebale biti neprozirne.

2.Pravilno prozračite

Za malo svježeg zraka u stanu se mora redovito provjetravati. Najbolje je provjetravati rano ujutro ili ljeti u večernjim satima, a noću kada se zrak malo ohladi. Osigurajte propuh s otvorenim prozorima i vratima. Da biste to učinili, potpuno otvorite prozore i vrata kako bi zrak mogao cirkulirati. Ako u malom stanu ne možete stvoriti propuh, najbolje je otvoriti prednja i stražnja vrata. Provjetravajte stan 15-20 minuta dnevno, kako bi se odvijala zdrava izmjena zraka. Tijekom dana je bolje ne provjetravati, kako ne bi nepotrebno pustili vrući zrak u stan.

3.Električni uređaji

Bilo da se radi o TV-u, prijenosnom računalu, svjetiljkama, razdjelnicima i drugim elektroničkim uređajima: ljeti ih je najbolje ostaviti uključenima samo kada su vam potrebni. Tijekom procesa punjenja uređaji se zagrijavaju i stvaraju toplinu u okolinu. Čak i kada se ne koriste ili su prebačeni u stanje pripravnosti, zagrijavaju zrak u prostoriji. Korištenje treba svesti na minimum – time se štede i troškovi energije!

image
/SHUTTERSTOCK

4.Vlažna posteljine

Jedan od trikova za snižavanje temperature u dnevnoj ili spavaćoj sobi je vlažna plahta: jednostavno je jednom umočite u hladnu vodu, ocijedite i stavite ispred prozora, u sobu ili preko vrata. Isparavanje vode snižava sobnu temperaturu i osigurava učinak hlađenja u prostoriji. Ventilator može komplementarno pomoći još boljem hlađenju prostorije.

5.Prava posteljina

Isplati se uložiti u posteljinu od laganih materijala. Lan i pamuk su prirodne tkanine koje dobro upijaju vlagu. Nadalje, posteljina od pamučnog satena ili svile djeluje temperaturno balansirajuće i može se koristiti tijekom cijele godine.

image
/SHUTTERSTOCK

6.Mlaki tuš

Prije spavanja mlaki tuš ne samo da uklanja znoj, već djeluje i osvježavajuće. Nakon njega ćete sigurno bolje zaspati. Izbjegavajte tuširanje hladnom vodom, jer ćete tako dodatno umoriti tijelo i nećete se moći odmoriti.

image
/SHUTTERSTOCK

7.Sprejevi s termalnom vodom

Ako trebate brzo osvježenje u kućnom uredu, sprejevi s termalnom vodom ugodan su način za hidrataciju vaše kože. Isti učinak imaju i sprejevi za stopala ili osvježavajuće maramice.

image
/SHUTTERSTOCK

8.Okupajte se

Ako u vašem kućnom uredu postane nepodnošljivo vruće, zgrabite veliku zdjelu ili mini dječji bazen na napuhavanje i napunite ga hladnom vodom. Dodajte nekoliko kockica leda ako je potrebno, zatim uronite stopala ili ruke do laktova i kratko se opustite. Inače, pijte puno tekućine!

image
/SHUTTERSTOCK
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 23:57