URADI SAM

Ne bacajte staro cjedilo za tjesteninu. Imamo 4 zabavna načina kako ga iskoristiti u domu

 /SHUTTERSTOCK
Provjerite svoje kuhinske ormariće, ladice i špajze, uvijek se može pronaći nešto što vam više ne treba, a što se može prenamijeniti. I to kako!

Istraživanje koje su proveli Bosch Home Appliances i OnePoll pokazalo je da prosječni Amerikanac svake godine provede više od 400 sati u kuhinji. No, uzimajući u obzir da je kuhinja prostorija u kojoj se okuplja obitelj, u kojoj se priprema hrana, a nerijetko i druži, brojke nas ne bi trebale pretjerano šokirati. No ipak, to je golema količina vremena potrošena na čišćenje, kuhanje pa opet čišćenje, pa opet kuhanje... A kako bi sve bilo uredno i čisto, ali i funkcionalno te organizirano, ključno je znati što sve kriju naši kuhinjski ormarići, ladice, špajze... U njima se, vjerujemo, zasigurno može pronaći nešto što već godinama stoji nekorišteno, staro, potrgano... Stoga je s vremena na vrijeme poželjno raspremiti sav skladišni prostor, vidjeti s čime raspolažete te odlučiti hoćete li te stare stvari baciti ili nekako drugačije iskoristiti. Mi se zalažemo za potonje rješenje te nudimo nekoliko fenomenalnih ideja za prenamjenu starog cjedila za tjesteninu. Možda će vam se svidjeti neka od njih, a pritom možete potaknuti i svoju kreativnu stranu.

Lebdeća polica

Prenamijenjeni predmeti često čine fantastičnu bazu za eklektične ukrase, a cjedilo nije iznimka. Razmislite da ga prerežete na pola te upotrijebite kao jedinstvenu lebdeću policu na zidu. Naravno, ako je riječ o metalnom cjedilu, za to će vam biti potrebni i neki električni alati. Takva lebdeća polica može se koristiti za, primjerice, začinsko bilje, ali i za držanje ključeva ili nekih dragih sitnica.

Viseća tegla

Cjedilo se može koristiti i kao viseća tegla za biljke, a ako pritom imate kućne ljubimce koji vole žvakati vaše biljke, ovo bi moglo biti idealno rješenje za vašu okućnicu. Samo joj dodajte neko efektno uže, trakice ili lanac. Naravno, ne morate u nju nužno saditi biljke, ali ako se ipak na to odlučite, znajte da rupe na dnu mogu pomoći u drenaži, samo pripazite da je ne postavite iznad prostora kojim često prolazite - kako višak vode ne bi kapao po vašoj glavi.

Posuda za biljke

Ako pak ne želite da vam nešto lebdi iznad glave, cjedilo ne morate nužno objesiti. Može se koristiti i kao podna posuda za biljke. Pritom je cjedilo s puno manjih rupica bolja opcija za biljke koje ne zahtijevaju puno vode, dok treba imati na umu da bi cjedilo s većim rupama moglo imati problema kod držanja pjeskovitog tla. U tom slučaju, možete ga obložiti slojem tanke tkanine ili kokosovog vlakna, a zatim napuniti zemljom u koju ćete posaditi biljke.

Rasvjetno tijelo

Izrada vlastitog rasvjetnog tijela može izgledati pomalo zastrašujuće, ali ovaj projekt možete riješiti u nekoliko minuta, s ili bez električnog iskustva. Započnite bušenjem rupe kroz metalno dno cjedila, zatim provucite žicu (morat ćete napraviti veću rupu ako se odlučite za utični kabel). Svjetlost će sijati iz nepokrivenog dna i također stvoriti zabavan, točkasti uzorak na vašim zidovima, predlaže House Digest.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. listopad 2024 11:47