za brzu prodaju

Napravite ovih 12 jeftinih poteza i odmah će skočiti cijena vaše kuće

 NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Priprema stana ili kuće za prodaju ne mora zahtjevati velike uloge, a može značajno povećati atraktivnost i cijenu nekretnine. Za to nije uvijek potrebno angažirati stručnjake za uređenje interijera za prodaju, popularnije pod nazivom "home staging" koji je sve češća usluga i kod nas, jer se neki trikovi mogu izvesti i u vlastitom angažmanu.

Cilj home staginga nije nužno namjestiti prostor za korištenje, već određenim razmještajem i intervencijama istaknuti njegov puni potencijal.

Portal o ulaganjima Investopedia pozabavio se temom podizanja cijene kuće pomoću trikova u uređenju, osvjetljenju i odabiru namještaja i detalja. Evo 12 savjeta koje su prikupili od agenata za prodaju nekretnina, a koji stan ili kuću čine primamljvom potencijalnim kupcima, podižu joj vrijednost i ubrzavaju prodaju.

1. Temeljito čišćenje

Doslovno temeljito jer cilj ovog čišćenja je da sve izgleda kao novo. Aparati u kuhinji ne smiju imati ni mrlju od korištenja, iz uglova u kupaonici treba biti uklonjena sva nečistoća. Sjajne i glatke površine treba i dodatno ulaštiti.

2. Raspremanje stvari

Nered odvraća kupce od dobrih strana nekretnine za prodaju i čini ju skučenijom. Stvari koje ne koristite pospremite van pogleda, a ono što vam više ne treba, bacite, donirajte ili reciklirajte. Kod pripreme stana za prodaju vrijedi pravilo "manje je više".

3. Depersonalizacija prostora

Potencijalni kupci prilikom posjeta moraju se moći zamisliti u tom prostoru. To im neće biti jednostavno ako posvuda vide vaše obiteljske fotografije, podsjetnike, komade odjeće i slično. Uklonite sve osobne stvari iz vidokruga.

4. Fokus na svježinu

Nekoliko biljni u lončanicama učinit će veliku razliku. Stavite ih na strateška mjesta poput prozora nasuprot ulaznih vrata. Time ćete prostoru dati potrebnu dozu svježine već na prvi pogled.

image
/SHUTTERSTOCK

5. Definirana namjena

Ako neku prostoriju i ne koristite, ne ostavljajte ju praznom. U spremište, na primjer, možete staviti sprave za vježbanje ili improvizirati igraonicu za djecu. Ovo je važno jer tu dajete predodžbu o tome da je svaki kutak nekretnine iskoristiv.

6. Tapete i boja

Teško da će se mogućim kupcima svidjeti dezen na tapetama, zato ih je bolje ukloniti i sve zidove prebojati neutralnim nijansama. Ovo također vizualno povećava prostoriju.

7. Osvježenje podova

Čisti i svjetli podovi dodatno će otvoriti prostor. Prije dolaska kupaca uklonite sve tepihe, posebno one s dezenima, kako im nebi odvraćali pozornost na podove.

8. Osvjetljenje prostora

Otvorite sve rolete i zastore da maksimalno iskoristite prirodnu svjetlost, a gdje je potrebno, stavite dodatne svjetiljke. Iako osvjetljenje maksimalno proširuje prostor, istovremeno i naglašava fleke na zidovima, prljavštinu u uglovima i slično. Uklonite sve takve imperfekcije prije pokazivanja.

9. Ispravan namještaj

Previše namještaja u prostoriji neće impresionirati kupce jer oni zamišljaju dnevni boravak kakav će biti kad ga sami opreme. Uklonite sav višak namještaja - ne trebaju vam dva stolića i dodatni stolac u kutu.

10. Zidovi i stropovi

Pukotine na zidu ili stropu crvena su zastqavica kupcima. Ako se radi samo o napukloj boji, ne i oštećenim temeljima, ovo možete popraviti sami.

11. Eskterijer

Ulaz je prvo što će kupci vidjeti, a novi otirač stvarno nije prevelika investicija. Uredite sve što možete oko samog ulaza u kuću ili stan kako bi se posjetitelji osjećali dobrodošlo.

12. Završno dotjerivanje

Neposredno prije dolaska kupcaca, napravite "završno dotjerivanje" za što bolji prvi dojam - stavite svježe rezano cvijeće u vazu na stol, provjetrite sve prostorije i upalite koju mirisnu svijeću. Osjećaj udobnosti već na prvom koraku ovako im je neizbježan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. lipanj 2024 07:08