Nema gorih

Najveći neprijatelji kuhinji, spavaćoj i dnevnoj sobi ove su štetočine: Riješite ih se zauvijek!

Unsplash
 Duncan Kidd
Od najezde dosadnih mrava, napornih muha i strašnih paukova, ako nas pitate, moljci su najgori

Ako ste primijetili da vašim domom počinju letjeti moljci, to znači da je vrijeme za temeljito čišćenje kako ormara tako i vaše kuhinje.

Moljci koji jedu odjeću vole mračna i zavučena mjesta, a pritom vole ostati blizu izvora hrane, pa ih zato možemo pronaći u ormarima, kuhinjskim ormarićima i kutijama.

Odrasli moljci nemaju usta i žive samo dok ne polože jajašca, pa štetu na vašoj odjeći zapravo stvaraju gusjenice moljca. Ako nađete rupe na svojoj odjeći, to će vas upozoriti gdje su moljci položili svoja jajašca, a znakove mreže i kukuljica potražite i u kutovima svojih ormara i ormarića.

image
Unsplash
Lucasvphotos

Moljci imaju snažan osjet mirisa. Tako komuniciraju, pronalaze partnere i otkrivaju hranu. Moljce većinom privlači miris ljudskog znoja, dlaka i prirodne tjelesne masnoće koja ostane na odjeći nakon nošenja, pogotovo na prirodnim materijalima poput vune, svile ili krzna. Iz tog je razloga važno da svoju odjeću operete prije nego što ju pospremite u ormar, pogotovo ako ju spremate na dulji period. Spremajte svoju odjeću u plastičnim kutijama ili vrećama iz kojih možete izvući zrak. Kartonske kutije nisu dobro rješenje jer ih moljci mogu progristi.

Redovito usisavajte jer se moljci mogu izleći i na tepisima.

Prozračujte svoju garderobu jer moljce privlače topli i vlažni prostori.

Vješajte odjeću od prirodnih materijala na vješalice od cedrovine jer će to odbiti moljce. Dodajte komadiće cedrovine u džepove dugih komada odjeće kako biste ju dodatno zaštitili.

image
Unsplash
Becca-Mchaffie

Ako ste primijetili najezdu moljaca u svojem ormaru...

... operite sve komade odjeće na visokoj temperaturi. Ako to nije moguće, stavite ju u zamrzivač na nekoliko dana jer će to ubiti sva jajašca. Očistite cijelu unutrašnjost ormara i ormarića mješavinom vode i octa (budite pažljivi kod čišćenja stilskog namještaja).

... usisavajte često kako biste uklonili jajašca iz tepiha i s njega.

... stavite sasušeni ružmarin, timijan, klinčiće, lavandu ili lovorove listove u male vrećice od tkanine, objesite ih u svoj ormar i stavite u pojedinačne ladice kako biste otjerali moljce. Ulja tih biljaka također mogu odbiti moljce pa njima poprskajte mjesta gdje ste primijetili da se nakupljaju.

image
Unsplash
Duncan Kidd

Ako ste primijetili najezdu moljaca u svojoj kuhinji...

... uključujući ustajao miris, mreže u kutovima ili ljepljive tragove u svojim kuhinjskim ormarićima ili ste vidjeli moljce ili njihove gusjenice, vrijeme je da pročistite svoju kuhinju. Bacite svu zaraženu hranu i temeljito očistite ormariće mješavinom vode i octa.

... budite pažljivi sa žitaricama, orašastim plodovima i rižom jer se moljci njima hrane i polažu u njima jajašca. Sve otvorene kutije s ovim namirnicama bacite i ubuduće ih držite u čvrsto zatvorenim staklenkama ili metalnim kutijama.

... dobro prozračujte svoju kuhinju.

NEMOJTE...

... pokušati riješiti najezdu klasičnim pesticidima i proizvodima neprovjerene toksičnosti. Oni mogu biti iznimno štetni ako ih slučajno prenesete odjećom i posteljinom na kožu, a opasni su i za većinu kućnih ljubimaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. studeni 2022 17:45