ZA 10-AK KUNA

Najbolja sredstva za čišćenje staklenih površina mogu se napraviti u vašoj kuhinji

 Unsplash
Domaće sredstvo za čišćenje stakla osigurava siguran i jednostavan put do sjajnih prozora bez mrlja

Domaće sredstvo za čišćenje stakla ima mnoge prednosti u odnosu na komercijalna sredstva za čišćenje. Prvo, prilično je jeftino za izradu. Boca domaćeg sredstva za čišćenje prozora i stakla obično košta oko 10- ak kuna, što je otprilike trećina cijene većine sprejeva za čišćenje prozora koji se kupuju u trgovini. A budući da mnogi domaći recepti za čišćenje zahtijevaju sastojke koje već imate pri ruci, možete sami napraviti bocu otopine za čišćenje stakla bez dodatnih troškova.

image
Unsplash

Domaća verzija također je ekološki prihvatljivija. Sačuvat ćete boce s odlagališta, kao i gorivo koje bi se koristilo da se te boce dopreme do trgovine. Osim toga, sredstvo za čišćenje stakla napravljeno od prirodnih sastojaka, kao što je destilirani bijeli ocat, puno je nježnije prema zemlji od većine prethodno pomiješanih sredstava za čišćenje. Još jedna prednost dolazi od mogućnosti prilagođavanja recepta prema potrebi. Imate potpunu kontrolu nad kvalitetom i omjerima sastojaka u domaćoj otopini za čišćenje prozora. Točno znate što se u njemu događa, a ako vam se formula ne sviđa, možete je prilagoditi kako bi bolje odgovarala vašim željama.

Domaće sredstvo za čišćenje stakla osigurava siguran i jednostavan put do sjajnih prozora bez mrlja. Isprobajte jedno od ova tri " uradi sam" sredstva za čišćenje prozora da biste sami vidjeli blistave rezultate.

image
Unsplash

Metoda 1: Osnovni recept za domaće sredstvo

Većina domaćih sredstava za čišćenje stakla koristi vodu kao bazu. Preporučujemo korištenje destilirane vode umjesto vode iz slavine. Čišća je i manje je vjerojatno da će ostaviti mrlje ili tragove. Ovaj jednostavan domaći recept za čišćenje brzo se pripravlja i može se lako prilagoditi s vašim omiljenim eteričnim uljem.

Sastojci:

dvije šalice destilirane vode

1/2 šalice octa

10 kapi eteričnog ulja

Pomiješajte sve sastojke u bočici s raspršivačem i lagano ih protresite. Koristite i limun zbog čistog, svježeg mirisa, ali možete koristiti eterično ulje po svom izboru.

image
Unsplash

Metoda 2: Dodavanje alkohola

Dodavanje alkohola ovom receptu pomaže otopini da brzo ispari na staklenim površinama, smanjujući mogućnost ostavljanja mrlja od vode. Podsjećamo, alkohol je vrlo zapaljiv, pa ovo domaće sredstvo za čišćenje prozora čuvajte na sigurnom mjestu i dalje od djece i kućnih ljubimaca.

Sastojci:

jednu šalicu destilirane vode

2-3 žlice octa

1/4 šalice alkohola

Dodajte alkohol i ocat u bocu s raspršivačem, a zatim napunite destiliranom vodom. Čvrsto zatvorite poklopac i dobro protresite.

Metoda 3: Deterdžent za posuđe

Deterdžent za suđe je jednostavno, učinkovito sredstvo za čišćenje staklenih površina, a potrebna vam je samo mala količina da bi djelovao.

Sastojci:

16 žličica tople vode

nekoliko kapi blage tekućine za pranje posuđa

Pomiješajte vodu i tekućinu za pranje posuđa u velikoj kanti. Preporučamo korištenje destilirane vode kako biste dobili završni sloj bez tragova.

image
Unsplash

Kako koristiti prirodni čistač stakla

Svakako odaberite novu, čistu bočicu s raspršivačem za svoj čistač stakla; stare boce mogu sadržavati ostatke kemikalija koje bi mogle izazvati reakciju. Također biste ga trebali označiti u skladu s tim. Izbjegavajte korištenje sredstva za čišćenje mramora, granita, škriljevca, pločica ili čvrstih površina, koje bi moglo oštetiti. Za druga sredstva za čišćenje uvijek prvo testirajte na skrivenom mjestu kako biste bili sigurni da neće oštetiti površinu.

Kada koristite svoje domaće sredstvo za čišćenje na prozorima, ogledalima, vratima tuš kabine i drugim staklenim površinama, uvijek krenite od vrha prema dolje. Ovaj trik pomaže spriječiti kapanje i mrlje od vrha prema dolje. Također biste trebali dati vremena vašem domaćem čistaču stakla da proradi. Poprskajte, zatim pričekajte nekoliko minuta prije nego što obrišete krpom od mikrovlakana. Imajte na umu da krpa mora biti potpuno čista prije nego što je koristite na staklenim površinama. Ako na vašoj krpi ima ostataka, mogli biste ostaviti tragove. Iz tog razloga nikada ne perite svoje krpe za čišćenje s onima koje koristite za čišćenje automobila ili za druge masne poslove. Papirnati ručnici i krpe također su loš izbor jer za sobom ostavljaju dlačice i ostatke. Uz ove savjete, vaš čistač prozora izbrisat će mrlje i postići čistu, sjajnu završnicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 18:36